Saperi e Sapori
V edycja projektu "Saperi e Sapori" we Florencji zorganizowana była przez Konsulat Honorowy Republiki Czeskiej we Florencji, Fundację Romualdo Del Bianco oraz "Life Beyond Tourism". Do udziału w projekcie zaproszono także szkoły z Węgier (Budapest Business School) , Słowacji (Hotelowá Akadémia Bratislava), Czech ( Praktik, Středni Škola Obchodu a Gastronomie Praktik s.r.o. Olomouc) oraz Włoch ( Centro di Formazione Professionale Ristorazione e Turismo- Udine).
Program tego międzynarodowego spotkania był bardzo urozmaicony. - Brałyśmy udział w warsztatach gastronomicznych, podczas których przygotowywane były potrawy kuchni włoskiej. Poznawałyśmy zwyczaje żywieniowe naszych sąsiadów. Każda ze szkół przygotowywała prezentację o swojej szkole i regionie oraz wykonywała i serwowała regionalne menu podczas uroczystej Gala Diner, która odbyła się w sali D'Arme Palazzo Vecchio we Florencji. Na zakończenie tego miłego pobytu w Toskanii organizatorzy zabrali nas na wycieczkę do winnicy Antinori produkującej od 27 pokoleń Chianti Classico oraz dwóch uroczych miasteczek- San Casciano i San Gimignano. Zarówno w jednym jak i w drugim mieście powitani zostaliśmy przez władze miasta, które zaprezentowały nam bogatą historię tych miejsc oraz wspaniałe zabytki - opisuje Ewelina Tkacz z ZSEG Cieszyn.
(mat.pras.)
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.