Ryby popływają na rynku
Celem imprezy XI Regionalne Dni Rybactwa jest promocja spożycia i hodowli ryb, przede wszystkim zaś karpia. O tym, że nie musi on kojarzyć się tylko z Wigilią Bożego Narodzenia i postem przekonywać bedą przybyłych na skoczowski Rynek hodowcy i kucharze.
Regionalne Dni Rybactwa rozpocznie konferencja pt. „Promocja produktów regionalnych i lokalnych szansą rozwoju obszarów zależnych od rybactwa”, która odbędzie się w czwartek - 19 września, w „Gospodarstwie Agroturystycznym Penkala” (Pielgrzymowice, ul. Cieszyńska 10).
Podczas skoczowskich obchodów imprezy w dnaich 21-22.09 będzie można - jak co roku - skosztować świetnie przyrządzonych ryb; uczniowie szkół gastronomicznych zmagać będą się na Mistrzostwach w Przyrządzaniu Potraw z Karpia a międzynarodowe kucharskie teamy zmierzą się podczas VIII Mistrzostw Europy w Przyrządzaniu Potraw z Karpia.
Nie zabraknie propozycji artystycznych - zagra Orkiestra Dęta "Glorietta" z Jaworza, Kapela "Torka", wokalista cieszyńskiej "Bitwy na głosy, Zdzisław Baguda "Szczypior", Zespół "Stela", Czech Polak Band i wiele innych. Dzieci zabawi m.in. szczudlarz oraz pokazy baniek mydlanych, a dodatkowo każdy będzie mógł wziąć udział w konkursach czy podziwiać żywe ryby, które na rynku pojawią się w specjalnych basenach. Dla tych, którzy lubią gotować, specjalny pokaz poprowadzi Jasiek Kuroń. A ciekawi nowości zobaczą pokaz kuchni molekularnej.
Pełny Program na plakacie poniżej oraz na stronie Lokalnej Grupy Rybackiej "Żabi Kraj".
Portal OX.PL jest patronem medialnym wydarzenia.
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.