Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
wiadomości

Ryby pływają na rynku

Jeśli na skoczowskim rynku pojawił się kuter rybacki, oznacza to, że dzieje się coś ciekawego. Sobota i niedziela upływa w mieście nad Wisłą pod znakiem ryb.
Jedenasty raz w Skoczowie odbywają się Regionalne Dni Rybactwa. Ósmy raz natomiast odbywają się mistrzostwa w przyrządzaniu dań z karpia. Skoczów to centrum powiatu, który słynie z hodowli ryb. Mało kto wie, że nasz region to trzecie zagłębie rybne w Europie. Wczoraj rywalizowali na rynku uczniowie i amatorzy, dzisiaj pojawią się profesjonalni kucharze. Cieszę się bardzo, że potrafimy promować ten produkt regionalny, który jest na naszej ziemi - mówi Wiesław Wróblewski, prezes stowarzyszenia Beskidzkie Smaki, współorganizator imprezy.
 
Jak dodaje, z roku na rok coraz więcej młodych osób chce rywalizować w konkursach. Do skoczowskiego zgłosiły się 22 drużyny z całego kraju, trzeba było zrobić eliminacje,a potrawy, które przygotowali były bardzo odważnym eksperymentowaniem w kuchni.
 
 
 
To, co szykują młodzi adepci kuchni podpatrywali bacznym okiem nie tylko jurorzy, ale i ich opiekunowie. Karpia z nutką chrzanową, ziemniaki faszerowane rokpolem, do tego sałatka i dwa sosy – to na konkurs przygotował zespół uczniów z Międzyświęcia. Jako alternatywa na Wigilię, jak najbardziej – przekonuje Danuta Kryska z Zespołu Szkół Rolniczych.
 
Z Wrocławia przyjechały dwie ekipy. Jedna robi karpia lekko podsmażonego na oleju a później dopiekany będzie w piecu na Ragoût, jest ciekawe połączenie smaków karpia z kurkami i bobem oraz wiśnią – wyjaśnia Teresa Szewczak,opiekunka grupy z Zespołu Szkół Gastronomicznych.
Wszyscy zgodnie podkreślają, że w kuchni trzeba eksperymentować i karp na święta owszem – ale niekoniecznie ten tradycyjny z patelni. Można znaleźć tutaj nowe inspiracje – mówili ci, którzy podpatrywali kucharzy.
 
 
 
Na skoczowskim rynku można było nie tylko podpatrywać jak młodzi adepci sztuki kulinarnej szykują swoje dania, ale i próbować różnych smakołyków związanych z rybami. Nie zabrakło też tych, które w ostatnim czasie cieszą się dużą popularnością. Do stoiska z wędzonymi pstrągami czy karpiami ustawiały się kolejki.
 
Niedziela to drugi dzień imprezy. Już na rynku trwają dalsze konkursy kulinarne, swoje potrawy zaprezentują profesjonalne ekipy. Nie zabraknie występów artystycznych i wielu konkursów dla dzieci. Imprezie patronuje Portal Śląska Cieszyńskiego OX.pl.
 
A jeżeli nie macie pomysłu na niedzielny obiad, to polecamy szybki przepis na karpia. Posłuchajcie jak go przyrządzić.
 
 
 
Jan Bacza
źródło: ox.pl
dodał: JB

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: