Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
wiadomości

Restauracje na kółkach opanowały cieszyński Rynek

Pizza jak od włoskiej mamy, kuchnia grecka, wegetariańska, belgijskie frytki, burgery z różnych zakątków Polski, zapiekanki, owoce w czekoladzie - Food Trucki oferujące te i wiele innych potraw, czy deserów opanowały cieszyński Rynek. Czy mobilne restauracje podbiją serca, a przede wszystkim żołądki cieszyniaków?

22 food trucki zaparkowały dziś (01.04) na cieszyńskim Rynku. Te mobilne bary i restauracje przyjechały do Cieszyna nie tylko z Polski. Co ważne serwują różnego rodzaju potrawy i desery. Wśród wielu smaków pojawiają się zarówno te tradycyjne, jak i bardziej wyszukane. Na cieszyńskim Rynku nie zabraknie w ten weekend pizzy, frytek, burgerów i zapiekanek ale także kuchni greckiej, amerykańskiej, czy wegetariańskiej.

Jak podkreślają organizatorzy tego wydarzenia, food trucki nie serwują typowych fast foodów, jest to raczej slow food. Street foodowcy odchodzą już od  pokutującego jeszcze z czasów PRL spojrzenia na kuchnię uliczną, czyli na przykład odgrzewanych w mikrofalówce burgerów, czy kiełbas. Staramy się dopracowywać każdą z naszych potraw. Każdy chce zachwycić smakiem, wyglądem, innością swojej potrawy. Bardzo starannie przygotowujemy posiłki na które trzeba jednak trochę poczekać – podkreśla Joanna Pietrzak właścicielka food trucka z zapiekankami, która należy do SK FOOD TRUCK.

SK FOOD TRUCK to lokalna inicjatywa właścicieli katowickich food trucków, którzy pierwszy tego typu event zorganizowali w Katowicach w zeszłym roku. Od tego czasu co miesiąc w sezonie (od kwietnia do października) organizują tego typu wydarzenia. Do Cieszyna przyjechali po raz pierwszy. Postanowiliśmy nawiązać współpracę w Urzędem Miasta i zorganizować tutaj coś fajnego. Informacja o tym wydarzeniu odbiła się dużym echem w Internecie. Także jeszcze przed imprezą mieliśmy już bardzo pozytywny odzew – dodaje Joanna Pietrzak.

Food trucki będą na cieszyńskim Rynku do niedzieli (03.04), ale jak podkreślają organizatorzy jeszcze w tym roku wrócą do Cieszyna. Imprezę zaplanowano również podczas „Kina na Granicy” (28.04-02.05) oraz w lipcu (1-3.07). Pod koniec kwietnia pojawimy się w mieszanym składzie, bo zaprosiliśmy również czeskie food trucki. Kolejny duży zlot zaplanowaliśmy w lipcu. Pojawią się wtedy inne food trucki, bo chcemy żeby cieszyniacy spróbowali innych smaków – przyznaje Joanna Pietrzak.

 

MSZ
 

źródło: ox.pl
dodał: MSZ

Komentarze

7
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
2016-04-01 23:20:57
yerbasmakuje: Greckie jest dobre<br />
2016-04-03 18:13:35
jojestelagalicyjok: smakuje jak fastfoody, du****pa rośnie, żyły sięz amykają. Smak...owszem, smród ze spalonych olejów...owszem, nie zdrowe...owszem. Dziwię się Burmistrzowi, że w latach walki z rakiem, powszechną walką z otyłością,promuje złe nie zdrowe żarcie. Rysio !!! ogarnij się trochę, odbija Ci palma. Chcemy zdrowej żywności, nie Fast Foodów !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2016-04-03 18:20:05
jojestelagalicyjok: lansujecie SYFIASTE żarcie
2016-04-03 19:24:24
EuSa: No bez przesady nie restauracje,tylko...właśnie tylko promuje się wcale nie zdrowe jedzenie,szkoda że UM,Powiat nie promuje zdrowego trybu życia,tylko\&quot;popycha\&quot;Nas w odchłań żywności wysoko przetworzonej,śmieciowej.Szkoda.
2016-04-03 19:57:03
Silesian: Pomysł świetny zawiodły jednak food tracki. Godzinny okres oczekiwania na zwykłego fastfooda w wygórowanej cenie zniechęcił mnie wczoraj na tyle ze dziś minąłem budy i szybkim krokiem udałem się na burgera do Huberta.
2016-04-04 12:15:27
KONMAR: Silesian a gdzie ten Hubert ?
2016-04-04 14:49:18
Silesian: @KONMAR na rogu Hlavni i Bożka
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: