PŚ: Adam Cieślar, jako jedyny, punktował w sobotnim konkursie

Sezon zimowy powoli dobiega końca, ale dopiero dziś (10 marca) pierwsze punkty w tej edycji Pucharu Świata, zdobył Adam Cieślar. Zwyciężył Akito Watabe.

Lepiej późno niż wcale. Tak można podsumować dzisiejszy występ Cieślara. Istebnianin, dzięki zakończeniu zmagań na 24. miejscu, zdobył pierwsze punkty w tym sezonie. Dobry występ prognozował już występ na skoczni, po którym Cieślar zajmował 27. pozycję. Dobry bieg pozwolił mu, dodatkowo, przesunąć się w górę i sięgnąć po pierwsze punkty w tym sezonie.

Zdobyczy punktowej był bliski także drugi kombinator z naszego regionu, Paweł Słowiok. Wiślanin prawdopodobnie awansowałby do czołowej "30", gdyby oddał lepszy skok. Po pierwszej części konkursu zajmował 41. miejsce (ostatni z biało-czerwonych). Ale Słowiok biegowo wypadł bardzo dobrze, a to pozwoliło mu zająć ostatecznie 32. pozycję. Trzeci z polskich reprezentantów, Szczepan Kupczak był 40.

Po sto punktów dobiegł do mety Akito Watabe. Na podium stanęli jeszcze Fabian Riessle oraz Mario Seidl, który wygrał walkę na finiszu z reprezentantem gospodarzy, Janem Schmidem.

Puchar Świata w kombinacji norweskiej, Oslo, 10.03:

1. Watabe Akito (JAP) 25:19.0

2. Riessle Fabian (GER) +15.5

3. Seidl Mario (AUT) +20.3

4. Schmid Jan (NOR) +20.4

5. Riiber Jarl Magnus (NOR) +25.6

24. Cieślar Adam +2:07.7

32. Słowiok Paweł +2:57.9

40. Kupczak Szczepan +3:46.6

Klasyfikacja generalna Pucharu Świata:

1. Watabe Akito (JAP) 1050 pkt.

2. Schmid Jan (NOR) 949

3. Rydzek Johannes (GER) 632

4. Riessle Fabian (GER) 631

5. Graabak Joergen (NOR) 603

47. Kupczak Szczepan 24

53. Słowiok Paweł 17

63. Cieślar Adam 7

 

Andrzej Poncza

źródło:
dodał: AP

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
kontakt z redakcją