Przygotowania do Wielkanocy w Zamarskach

W poniedziałek (26.03) na terenie GOK w Zamarskach (jedna z filii GOK Hażlach) odbyły się warsztaty wielkanocne dla dzieci. W czasie trwania zajęć dzieci miały szansę wykonać zająca bądź świątecznego kurczaczka z siana, upiec drożdżówki w kształcie zajączków, a także poszukać skorupek z jaj i rozwiązać zagadki.

- Każdego roku organizujemy jakieś warsztaty o tematyce świątecznej. Tym razem zdecydowaliśmy, że dzieci będą wykonywać zające z siana. Metoda ta nie jest skomplikowana, polega na formowaniu określonego kształtu przy wykorzystaniu siana i nici. Co więcej dzieci, które są ze swoich prac zadowolone, mogą wziąć udział w konkursie na świątecznego zająca, organizowanego przez GOK w Hażlachu – poinformowała Bernadeta Grygierek z GOK-u w Zamarskach.

Dzieci zdecydowały się na wykonanie zajączków wielkanocnych bądź też kurczaczków, które następnie, pod czujnym okiem instruktorek były ozdabiane. Każda z prac była na swój sposób inna i oryginalna. W czasie, kiedy dzieci starały się uformować odpowiednie kształty, w piekarniku rumieniły się drożdżówki w kształcie zajączków, przygotowane wcześniej przez uczestników zajęć oraz instruktorki.

Ostatnim etapem zajęć, który jednocześnie budził najwięcej emocji, była zabawa na świeżym powietrzu, która polegała na znalezieniu skorupek z jajek, ukrytych wcześniej na terenie posesji przez prowadzące. Do każdej skorupki przyporządkowany był odpowiedni numer, który odpowiadał zagadce. Dzieci musiały zmierzyć się z wierszykami opisującymi między innymi babkę wielkanocną, bądź koguta. Dla tych, którym udało się odgadnąć, co autor wierszyka miał na myśli, przewidziana była słodka nagroda.

źródło: ox.pl
dodał: JS

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
kontakt z redakcją