Posmakują i ocenią wielkanocne wypieki
Przypomnijmy, że celem tego najdłużej organizowanego w regionie konkursu, jest kultywowanie kulinarnego dziedzictwa, prezentowanie i dokumentowanie potraw i wypieków naszego regionu, zwłaszcza tych, które przygotowane zostały według dawnych i zanikających już receptur.
- Przygotowane do konkursowych zmagań potrawy i wypieki oceniane będą przez jury w dwóch kategoriach: stół wielkanocny i koszyk wielkanocny. Stół z wielkanocnymi smakołykami, może przygotować maksymalnie pięć osób. Może się tam znaleźć od trzech do pięciu rodzajów potraw, w tym obowiązkowo wypiek tradycyjny. Oceniane będą smak, jakość i wygląd potrawy, wystrój stołu, nazwy gwarowe, zgodność receptury z tradycją regionu, a w przypadku koszyków wielkanocnych – pomysłowość i oryginalność – wylicza Małgorzata Guz, dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Zebrzydowicach.
Konkurs odbędzie się 25 marca 2023r. w Sali Widowiskowej Zamku w Zebrzydowicach. Od godz. 9.00 do 10.00 zaplanowano czas na przygotowanie stoisk, a od 10.00 do 11.00 potrwa ocena jury. Ogłoszenie wyników planowane jest na 12.00.
Zwycięzcy otrzymają nagrody rzeczowe, a wszyscy uczestnicy konkursu, pamiątkowe dyplomy.
Wydarzenie swoim patronatem objęli Starosta Cieszyński Mieczysław Szczurek, Wójt Gminy Zebrzydowice Andrzej Kondziołka oraz Portal Śląska Cieszyńskiego OX.PL
Red.

Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
