Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?

Polacy z drugim miejscem w Pucharze Świata, świetny wynik Haratyka!

Polscy lekkoatleci wzięli udział w imprezie, która dotąd nie istniała. Mowa o Pucharze Świata, którego pierwsza edycja odbyła się w ostatni weekend. W programie nie zabrakło miejsca dla kulomiotów, a z nich najlepiej przedstawił się Michał Haratyk.

Na Stadionie Olimpijskim w Londynie wystąpili lekkoatleci z ośmiu państw. W zawodach, oprócz gospodarzy, wzięli udział także reprezentanci USA, Chin, Francji, RPA, Jamajki, Niemiec i Polski. Rywalizacja przypominała Drużynowe Mistrzostwa Europy, gdzie liczy się końcowy wynik danej reprezentacji, a indywidualne rezultaty schodzą na dalszy plan.

W pchnięciu kulą Polska wystawiła do gry aktualnego rekordzistę kraju, Michała Haratyka. Pod nieobecność Tomasa Walsha oraz Ryana Crousera, nasz zawodnik był faworytem do zwycięstwa. I Haratyk sprawdził się w tej roli. 26-latek aż trzykrotnie przekraczał granicę 21,50 metrów. Jego najdłuższe pchnięcie zostało zmierzone na 21,95 m, czyli 13 cm od rekordu życiowego.

Oprócz Haratyka, osiem punktów na konto Polski dołożyli Anita Włodarczyk, Sofia Ennaoui oraz Karol Hoffmann. Natomiast w niedzielę zwycięstwa odnieśli Marcin Lewandowski oraz Wojciech Nowicki. Ostatecznie, Polacy zajęli drugie miejsce, ustępując jedynie Amerykanom.

Puchar Świata, Londyn, 14.07.2018:
1. Michał Haratyk 21,95 (21,39; 21,77; 21,57)
2. Darrell Hill (USA) 21,43
3. O'Dayne Richards (Jamajka) 20,05
4. Orazio Cremona (RPA) 19,97
5. Federic Dagee (Francja) 19,62
6. Simon Bayer (Niemcy) 19,43
7. Scott Lincoln (Wlk. Brytania) 19,24

 

Andrzej Poncza

źródło: ox.pl
dodał: Andrzej Poncza

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować: