Perła dla Jaworzynki za placki
11.10.2012 9:40
Smaki Regionów to impreza, która towarzyszy odbywającym się w Poznaniu Targom Polagra Food. W miniony weekend, już po raz dwunasty wybrano najlepsze smaki Polski. Spośród przedstawicieli wszystkich województw Międzynarodowe Targi Poznańskie oraz Polska Izba produktu Regionalnego i Lokalnego wyłoniły zwycięzców w konkursie ''Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów''. Perła 2012 przypadła plackom pieczonym przez Monikę i Kazimierza Juroszków z Jaworzynki
To wyjątkowe trofeum każdorazowo trafia do najlepszych - zdaniem jury - produktów regionalnych osadzonych w polskiej tradycji, od lat produkowanych według sprawdzonych receptur, zanim odejdą w zapomnienie. To najwyższa, ogólnopolska nagroda konsumencka – mówi Aneta Legierska z Informacji Turystycznej w Istebnej.
Najpierw był konkurs regionalny w Chorzowie, tam placki wypiekane przez Kazimierza Juroszka wygrały, otrzymując nominację do finału ogólnopolskiego. W Poznaniu placki z Jaworzynki, również były bezkonkurencyjne.
Rywalizacja była ostra, bo to przecież przedstawiciele całego kraju – mówi Kazimierz Juroszek. Choć placki ziemniaczane to nie wykwintne danie, ale właśnie o to chodziło. Jak mówi zdobywaca Perły, danie które miało zostać przedstawione na konkursie miało być jak najprostsze, tanie. Oceniano smak, ale niektóre potrawy były bardzo wymyślne, różne mięsa, żurek – niby tradycyjny – ale z kupną kiełbasą. A przecież chodziło o to, żeby wszystko było własnego wyrobu – dodaje Juroszek.
Dlatego też placki z Jaworzynki zachwyciły jurorów. Podawane w wersji z wyrzoskami ewentualnie z domową śmietaną. Ale na pewno placki muszą być pieczone na blasze.
Ideą konkursu jest poznanie i udokumentowanie polskich regionalnych produktów żywnościowych, promocja narodowych specjałów. A niewątpliwie placki, w naszym regionie, takim specjałem są. Dla Juroszka był to pierwszy konkurs. Dlatego cieszę się , że od razu otrzymaliśmy taką nagrodę. Za rok będzie trzeba znowu wystartować – dodaje. Czego spróbujemy w następnej edycji konkursu? Tego jeszcze nie wiadomo. Mamy kilka potraw, które występują tylko na naszym terenie i tego będziemy się trzymać – kończy zdobywca Perły.
A kto chce spróbować placków z Jaworzynki, może w najbliższą niedzielę wybrać się do skansenu w Chorzowie. 14 października o godz. 14.00 w odbędzie się tutaj impreza związana z sezonowymi lokalnymi tradycjami kulinarnymi - Dary Jesieni. Tam Państwo Juroszkowie zaprezentują nagrodzone danie.
Jan Bacza
Komentarze
0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów.
Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz
regulamin
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.

To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: