Pączki opanowały skocznię
Liczyły się składniki, tajemnica wyrośnięcia ciasta, proces produkcji i smażenia, estetyki oraz smak. Po raz 4. rozstrzygnięto konkurs na Najlepsze Beskidzkie Krepliki.
Tym razem na skoczni im. Adama Małysza w Wiśle Malince główną atrakcją nie były gwiazdy skoków narciarskich, a pączki, mówiąc precyzyjniej beskidzkie krepliki. Udział w konkursie mógł wziąć każdy. Jedynymi warunkami uczestnictwa było, aby krepliki czyli tradycyjne pączki, były przygotowane zgodnie z tradycyjną beskidzką recepturą – mianowicie: nadziewane wyłącznie powidłami, smażone na smalcu z dodatkiem spirytusu. W sumie zgłoszono aż 26 kreplików, a uczestnicy rywalizowali w dwóch kategoriach szkolnej i otwartej. - O tytuł najlepszego tradycyjnego beskidzkiego wyrobu walczyły gospodynie domowe, koła gospodyń, gminy, piekarnie oraz obiekty hotelarskie. W kategorii szkoły swoich reprezentantów wystawił Zespół Szkół Ekonomiczno - Gastronomicznych w Cieszynie, Zespół Szkół Rolniczych w Międzyświeciu i Strumieniu oraz Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Wiśle - relacjonuje Paweł Brągiel, prezes Stowarzyszenia Imko Wisełka.
Kalorii i dobrego nastroju nie brakowało, przybyłych gości i jurorów rozbawiał do łez kabaret z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle. Nie zabrakło też konkursów towarzyszących, w których udział brali goście. Rozstrzygnięto konkurs jedzenia kreplików sztućcami w rękawicach narciarskich oraz konkurencje dekorowania beskidzkich pączków. Organizatorami imprezy było Stowarzyszenie Przyjaciół Miasta Wisły Imko Wisełka wspierane przez Centralny Ośrodek Sportu skocznia Wisła Malinka, Zespół Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich oraz Urząd Miejski w Wiśle. Podczas imprezy nie zabrakło również specjalnie zaproszonych gości: burmistrza Wisły Andrzeja Molina, nadleśniczego Witolda Szozdy oraz Franciszka Drewnioka znanego przewodnika beskidzkiego. Nagrody w postaci sprzętu AGD ufundowała m.in. Firma Linter Grup z Ośrodka Zagroń z Istebnej. A oto wyniki kreplikowych zmagań :
W kategorii ogólnej
najlepsze krepliki "wysmażyły/li":
I miejsce Agroturystyka Obłańska Ewa Szalbot
II miejsce Wanda Pilch,
III miejsce Helena Cieślar
W kategorii szkolnej
najlepsze krepliki "wysmażyły":
I miejsce Anna Czyż ZSGH w Wiśle
II miejsce Joanna Cieślar ZSGH w Wiśle
III miejsce Aleksandra Herba ZSGH w Wiśle
KOD
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.