Otwarto wieko trówły
Wystąpiły zespoły „Slezan s cimbálovou muzikou”, zespół folklorystyczny „Oldrzychowice” i kapela „Ochodzita”. Wpierw jednak dyrektorki obu instytucji wspólnie z burmistrzami obu Cieszynów oraz dyrektor Domu Narodowego symbolicznie podnieśli wieko trówły, a z głośników rozległ się cieszyński hejnał, który na co dzień dochodzi w samo południe z wieży cieszyńskiego Ratusza.
- Cieszyńska tradycja to nie jest tylko śpiewanie i tańczenie. Tradycja jest także w naszej regionalnej kuchni. Dlatego warto nie kupować wszystkiego gotowego, ale też zrobić coś samemu – mówiła Ewa Gołębiowska zachęcając do udziału w niedzielnym konkursie na cieszyński strudel, a tym, którzy nie potrafią go samodzielnie upiec proponując prowadzone przez Natalię Riees warsztaty. W warsztaty różnego rodzaju obfitował program „Skarbów”, a zajęcia odbywały się nie tylko na Zamku, ale także w innych instytucjach obu miast.
(indi)
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.