Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
wiadomości

O kulinarnych regionach Polski w ZSEG

W piątek (03.06) w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie odbyło się spotkanie pod hasłem: ''Kultura Polski w świetle gastronomii, czyli o regionach nad Wisłą pod względem kulinarnym...''. Na uczniów czekała krótka prezentacja multimedialna, quiz oraz warsztaty, a wszystko to związane z kulinarnymi regionami Polski.

Pomysł by zorganizować spotkanie łączące w sobie wiele ciekawych elementów takich jak: krótki wykład, mini quiz, czy warsztaty narodził się w głowie jednej z uczennic ZSEG w Cieszynie. Ewelina Juszyńska, bo o niej mowa, po uzyskaniu zgody dyrekcji i nauczycieli postanowiła bardzo szybko, plan wcielić w życie. Ponieważ zakończyliśmy już cały materiał z zakresu technologii gastronomicznej Pani kazała nam coś przygotować. I tak dwa tygodnie temu, na lekcji matematyki, kiedy akurat przerabialiśmy ciągi, wpadłam na pomysł zorganizowania takiego spotkania i zaczęłam tworzyć plan – przyznała w rozmowie z nami Ewelina Juszyńska.

Bardzo szybko w całą akcję zaangażowała się nie tylko grupa z pionu gastronomicznego ale także Dyrekcja i nauczyciele. Po dwóch tygodniach przygotowań Ewelina wszystko dopięła na ostatni guzik. Spotkanie odbyło się w piątek (03.06). W bogatym programie nie zabrakło wprowadzenia do prezentowanego tematu wraz z krótką prezentacją multimedialną, rozmów na temat regionów Polski oraz ich dań, krótkiego quizu dla uczniów propagującego wiedzę dotyczącą gastronomii poszczególnych regionów oraz co najważniejsze gotowania. Quiz nie stanowił dla uczniów problemu, a najlepiej poradziła sobie z nim Natalia Siąkała i Oliwia Czyż.

Jak przyznała organizatorka głównym celem spotkania było poznanie potraw z każdego regionu Polski, zwyczajów kulinarnych, a także odpowiedzenia sobie na wiele pytań m.in. takich jak: Po co nam tradycja?, Skąd wywodzą się konkretne dania?, Co daje moc potrawą, iż potrafią przetrwać pokolenia?

Po części teoretycznej przyszedł czas na praktyczną. Uczniowie mieli za zadanie przygotować dania oraz desery z wylosowanego przed dwoma tygodniami regionu Polski. Po prezentacji wszystkich potraw, każdy z uczestników otrzymał dyplom z podziękowaniami za udział w warsztatach. Co warte podkreślenia w wydarzeniu tym chętnie wzięła udział cała grupa pionu gastronomicznego. Wszyscy się zaangażowali. Nie spodziewaliśmy się takiego rozmachu – dodała zachwycona powodzeniem imprezy Ewelina, która jak przyznaje w życiu ma dwie miłości. Z jednej strony są to sprawy dietetyczne, a z drugiej pisanie, literatura i sztuka. Uwielbiam również organizować różnego rodzaju przedsięwzięcia.

Od początku do końca Ewelinę we wszystkich działaniach związanych z organizacją piątkowego spotkania wspierała nauczycielka Dorota Przyłęcka. Na pomysł wpadła Ewelina, aczkolwiek jest on wynikiem również wielu wcześniejszych lekcji technologii i rozmów – tłumaczy dumna nauczycielka.

Jak podkreśla Dorota Przyłęcka tego organizacyjnego sukcesu nie byłoby gdyby nie zaangażowanie całej grupy. Ewelina wciągnęła w to również inne osoby. Ja jej we wszystkim  tylko pomagałam. Co ważne nikomu nie przyszło do głowy żeby odmówić. Co warte podkreślenia to uczniowie zajęli się przygotowaniem całego spotkania, wyłożyli również swoje pieniądze na zakup produktów.

Po piątkowym sukcesie z pewnością Ewelina i reszta ekipy nie spocznie na laurach. Jak zdradziła nam nauczycielka planów jest całkiem sporo. Musimy jeszcze wszystko dograć ale jak najbardziej ich wspieram.

 

MSZ


źródło: ox.pl
dodał: MSZ

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: