Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
wiadomości

Nasze smaki docenione w Poznaniu

Kuchnia śląska jest pyszna, ale smaki Śląska Cieszyńskiego, są absolutnie wyjątkowe. Jest na to dowód – Cieszyńska kita wędzona i pieczki zostały wyróżnione „Perłami”- nagrodami za najlepszy produkt żywnościowy.


W Poznaniu na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich odbył się Wielki Finał Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów. Kulminacyjnym momentem było wręczenie nagród „Perła” za najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną.

W tym roku Krajowa Kapituła Konkursu przyznała 5 nagród dla laureatów finału regionalnego z województwa śląskiego. Nagrodę otrzymały wszystkie nominowane w finalne regionalnym produkty i potrawy.

W kategorii gastronomicznej otrzymały je potrawy: kartofelzupa i kardinadle (karminadle górnośląskie) z zielonym szałotym i boczkiem wędzonym wykonane przez Gospodarstwo Agroturystyczne „Ranczo” z Proboszczowic oraz królik w śmietanie przygotowany przez Gospodarstwo Agroturystyczne „Ranczo HAFLINGER” z Albertowa.

W części konkursu na najlepszy produkt żywnościowy „Perłami” wyróżnione zostały:
Cieszyńska kita wędzona – PPUH Stanisław Panek ze Ślemienia,
Pieczki – Gospodarstwo Ekologiczne EKO RAJ Maria i Adrian Najda; Bąków,
Aromatyczny syrop z róży – Michał Podgórski z Albertowa.

Konkurs jest prestiżowy, organizuje go Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie z samorządami województw.


KOD

źródło: ox.pl
dodał:

Komentarze

1
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
2022-10-03 10:43:59
sierżant_Niemyty_Wycior: cieszyńska kita ze Ślemienia... ciekawe
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: