Nasze smaki docenione w Poznaniu
W Poznaniu na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich odbył się Wielki Finał Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów. Kulminacyjnym momentem było wręczenie nagród „Perła” za najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną.
W tym roku Krajowa Kapituła Konkursu przyznała 5 nagród dla laureatów finału regionalnego z województwa śląskiego. Nagrodę otrzymały wszystkie nominowane w finalne regionalnym produkty i potrawy.
W kategorii gastronomicznej otrzymały je potrawy: kartofelzupa i kardinadle (karminadle górnośląskie) z zielonym szałotym i boczkiem wędzonym wykonane przez Gospodarstwo Agroturystyczne „Ranczo” z Proboszczowic oraz królik w śmietanie przygotowany przez Gospodarstwo Agroturystyczne „Ranczo HAFLINGER” z Albertowa.
W części konkursu na najlepszy produkt żywnościowy „Perłami” wyróżnione zostały:
Cieszyńska kita wędzona – PPUH Stanisław Panek ze Ślemienia,
Pieczki – Gospodarstwo Ekologiczne EKO RAJ Maria i Adrian Najda; Bąków,
Aromatyczny syrop z róży – Michał Podgórski z Albertowa.
Konkurs jest prestiżowy, organizuje go Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie z samorządami województw.
KOD
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.