Najsmaczniejsze potrawy
„Przetwory domowe, sałatki i maszkiety" to myśl przewodnia konkursu kulinarnego, który odbył się pod koniec listopada w Hażlachu. Impreza zorganizowana została we współpracy Gminnego Ośrodka Kultury z gminnymi Kołami Gospodyń Wiejskich.
Jury konkursowe podjęło się oceny przygotowanych przez KGW potraw. W jego składzie byli: Danuta Kożusznik - prezes Zarządu Rejonowego Związku, Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych w Bielsku-Białej, Antoni Trylski - przewodniczący Rady Rejonowego Związku Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych w Bielsku-Białej, Zdzisław Majętny – kierownik Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Cieszynie, Czesław Konieczny - radny Gminy Hażlach oraz gospodynie: Aurelia Mikuła z Brzezówki, Ewa Gazurek z Hażlacha, Zofia Herman z Kończyc Wielkich, Elżbieta Machej z Rudnika, Anna Karpeta z Zamarsk i Mirosław Palowski z Pogwizdowa.
Za najsmaczniejsze potrawy uznano: zawijaniec z kapusty (KGW Brzezówka), bryję z knedlem (KGW Hażlach), placki ziemniaczane z sosem z prawdziwków (KGW Kończyce Wielkie), maszkiety (KGW Pogwizdów), placek z marchwi (KGW Rudnik) i przetwory z owoców (KGW Zamarski).
Dyplomy oraz wieńce adwentowe trafiły do rąk przewodniczących KGW. Najpyszniejszym jedna momentem dla wielu osób był moment degustacji potraw. I trudno się dziwić.
bsk
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.