Najlepsze krepliki zagościły w Wiśle!
Konkurs zorganizowało Wiślańskie Centrum Kultury. W Wiśle odbyła się już 12 edycja tego zmagania na smaki beskidzkich kreplików w Tłusty Czwartek. - Po raz kolejny jury wybrało najlepsze krepliki w dwóch kategoriach: domowych i zawodowych. A wszystko to dzięki gościnności Pizzeria Belweder, która w tym roku była gospodarzem konkursu i ufundowała część nagród. Trudnego wyboru musiało dokonać w tym roku Jury, w skład którego weszli: Aneta Legierska, pełnomocniczka Marszałka Województwa Śląskiego ds. subregionu południowego, Dominika Tyrna, prezeska Lokalnej Grupy Działania "Cieszyńska Kraina", Marcin Filip, dyrektor biura "Region Beskidy" i zarządca marki turystycznej "Beskidy", Edward Wisełka, doświadczony wiślański górol, członek zespołu regionalnego "Wisła Plus", Zenek Zembol który do Jury dołączył dzięki konkursowi, zorganizowanemu przez Wiślańskie Centrum Kultury – informuje Katarzyna Czyż-Kaźmierczak, szefowa Wiślańskiego Centrum Kultury.
Konkurs rozstrzygnięto w dwóch kategoriach domowej i zawodowej. Najlepsze Beskidzkie Krepliki w kategorii domowych wykonali: Ewa Szalbot, która zajęła I miejsce, Rodzice ze Szkoły Podstawowej w Jaworzynce (miejsce II) i Natalia Brejza, która zajęła trzecie miejsce. Z kolei specjalne wyróżnienie otrzymała Maria Stebel, która upiekła pięknie zdobione krepliki.
W kategorii kreplików zawodowych najlepsze krepliki wykonali: Cukiernia Janeczka (I miejsce), Słodki Zakątek (miejsce II) i Cukiernia Wiślanka. Specjalne wyróżnienie Jury otrzymała także Cukiernia Olandy ze Strumienia.
W tym roku nagrodę przyznała też publiczność. „Diamentowego kreplika” otrzymała Ewa Szalbot, co tylko potwierdziło wyjątkowość kreplików, przygotowanych przez Panią Ewę. ziękujemy wszystkim za udział w konkursie i za podtrzymywanie „kreplikowej” tradycji – dodaje szefowa WKC.
KOD/mat.pras.
fot. Wiślańskie Centrum Kultury.
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.