Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?

Najlepsze Beskidzkie Krepliki

W Muzeum Beskidzkim w Wiśle rozstrzygnięto konkurs referatu Promocji, Turystyki i Sportu UM w Wiśle na najlepsze "Beskidzkie krepliki". Z 13 zgłoszonych wypieków jury wybrało te najlepsze: I miejsce Krystyna Bujok z Cukierni "U Janeczki", II miejsce Dom Wczasowy "Potok" i III miejsce Cukiernia "Jutrzenka".
 
Tradycyjna beskidzka receptura wymaga, aby krepliki: były smażone na smalcu, koniecznie z powidłami oraz zawierały spirytus. 
Dodatkową atrakcją imprezy był występ zespołu "Stejizbianki" oraz ZPiT "Wisła".  Zaprezentowano stare obrzędy i zwyczaje związane z końcem karnawału (ostatkami) - "mięsopustem" w Beskidach, m.in. tańce na urodzaj, gnanie panien oraz pogrzeb instrumentów. Impreza rozpoczęła szereg działań i imprez w 2006 r., które będą promowały kuchnię regionalną w Wiśle.

                          
                          Zwycięzcy konkursu 

                              FOTORELACJA Z IMPREZY
źródło: wisla.pl
dodał: AK

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: