Najlepsze Beskidzkie Krepliki
23.02.2006 0:00
W Muzeum Beskidzkim w Wiśle rozstrzygnięto konkurs referatu Promocji, Turystyki i Sportu UM w Wiśle na najlepsze "Beskidzkie krepliki". Z 13 zgłoszonych wypieków jury wybrało te najlepsze: I miejsce Krystyna Bujok z Cukierni "U Janeczki", II miejsce Dom Wczasowy "Potok" i III miejsce Cukiernia "Jutrzenka".
Tradycyjna beskidzka receptura wymaga, aby krepliki: były smażone na smalcu, koniecznie z powidłami oraz zawierały spirytus.
Dodatkową atrakcją imprezy był występ zespołu "Stejizbianki" oraz ZPiT "Wisła". Zaprezentowano stare obrzędy i zwyczaje związane z końcem karnawału (ostatkami) - "mięsopustem" w Beskidach, m.in. tańce na urodzaj, gnanie panien oraz pogrzeb instrumentów. Impreza rozpoczęła szereg działań i imprez w 2006 r., które będą promowały kuchnię regionalną w Wiśle.
Zwycięzcy konkursu
FOTORELACJA Z IMPREZY
Tradycyjna beskidzka receptura wymaga, aby krepliki: były smażone na smalcu, koniecznie z powidłami oraz zawierały spirytus.
Dodatkową atrakcją imprezy był występ zespołu "Stejizbianki" oraz ZPiT "Wisła". Zaprezentowano stare obrzędy i zwyczaje związane z końcem karnawału (ostatkami) - "mięsopustem" w Beskidach, m.in. tańce na urodzaj, gnanie panien oraz pogrzeb instrumentów. Impreza rozpoczęła szereg działań i imprez w 2006 r., które będą promowały kuchnię regionalną w Wiśle.

Zwycięzcy konkursu
FOTORELACJA Z IMPREZY
Komentarze
0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów.
Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz
regulamin
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.

To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: