Młodzież serwowała drinki
W tym roku, już po raz XI zorganizowano Beskidzki Konkurs Młodych Barmanów. Na imprezę zaprosił Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych, Stowarzyszenie Dla Rozwoju Przedsiębiorczości, Edukacji i Kultury Młodzieży „EkoGa” oraz Stowarzyszenie Polskich Barmanów. Konkurs co roku cieszy się dużym zainteresowaniem i już na stałe wpisał się w kalendarz wydarzeń ZSEG.
W tym roku do zabawy zgłosiło się 10 młodych barmanów. Dodajmy, iż konkurs organizowany jest dla pełnoletnich uczniów szkół średnich o profilu gastronomiczno-hotelarskim. Każdy uczestnik zobowiązany jest do skomponowania napojów mieszanych, w dwóch kategoriach: Short Fancy Cocktail, czyli fantazyjny short drink o objętości do 9cl na wykonanie którego uczestnicy mają około 5 minut oraz Soft Fancy Drink, bezalkoholowy long drink o objętości powyżej 15cl, na wykonanie którego było 7 minut – informują organizatorzy.
Przygotowane drinki oceniały dwie komisje: techniczna i degustacyjna. Oceniano m.in. sposób przygotowania, wygląd, smak i aromat. Zawodniczka z Cieszyna nie znalazła się w zwycięskiej trójce w żadnej z kategorii, zaś najlepsi byli zawodnicy z Bielska-Białej. Oto wyniki:
Kategoria Short Fancy Cocktail:
1. miejsce Maksymilian Wawak ZS Tuwima Bielsko-Biała
2. miejsce Justyna Gryzełko ZSGH Bielsko-Biała
3. miejsce Michał Warzocha CKZiU Gliwice
Kategoria Soft Fancy Drink:
1. miejsce Oskar Pytel ZSGH Bielsko-Biała
2. miejsce Mikołaj Biegun ZS Tuwima Bielsko-Biała
3. miejsce Michał Konecki CKZiU Gliwice
MSZ
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.