Mięso, mleko ze Słowacji na zakazie

Na początku marca pryszczyca pojawiła się na Węgrzech (to było pierwsze ognisko tej choroby na Węgrzech od 50 lat). Wtedy polski rząd zakazał wwozu niektórych produktów odzwierzęcych. Pisaliśmy o kontrolach na granicy: Kontrole na granicy w Cieszynie
Niestety, wkrótce potem wykryto pryszczycę już na Słowacji, początkowo przy granicy z Węgrami, później pojawiły się już 4 ogniska na południu Słowacji.
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Cieszynie ostrzega przed ryzykiem rozprzestrzeniania się pryszczycy. W związku z wykryciem ognisk tej groźnej choroby na Słowacji, 21 marca 2025 roku opublikowano Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz.U. z 2025 poz. 358), wprowadzające zakaz wwozu na terytorium Polski określonych zwierząt, produktów i przedmiotów mogących przenosić wirusa.
Zakazem objęte są żywe zwierzęta oraz m.in. „materiał biologiczny tych zwierząt, świeże mięso, podroby, mięsa mielone, mięsa oddzielonego mechanicznie, surowe wyroby mięsne, osłonki i produkty mięsne pozyskane ze zwierząt parzystokopytnych, surowe mleko, siara i produkty mleczne pozyskane od zwierząt parzystokopytnych, produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego, obornik, słoma i siano”.
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Cieszynie zwraca się również z prośbą o „natychmiastowe przekazanie informacji świadczących o nietypowych zmianach chorobowych u zwierząt wrażliwych na pryszczycę”. Choroba ta stanowi poważne zagrożenie dla hodowców, dlatego kluczowe jest zachowanie szczególnej ostrożności oraz szybkie reagowanie na wszelkie objawy mogące wskazywać na zakażenie.
Pryszczyca jest zakaźną i zaraźliwą chorobą wirusową zwierząt parzystokopytnych domowych oraz dzikich. Na zakażenie najbardziej wrażliwe jest bydło, następnie świnie, owce i kozy. W Polsce ostatnie ognisko pryszczycy stwierdzono w 1971 roku. Co ważne, choroba nie jest groźna dla ludzi.
Pismo Powiatowego Lekarza Weterynarii (pdf)
Red.
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.

Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
