Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
wiadomości

Kucharze zjadą do Skoczowa

O Złote Ciupagi będą walczyć w Skoczowie kucharze. Wielkimi krokami zbliża się kolejny - czwarty już - Festiwal Kuchni Zbójnickiej w Skoczowie. W mieście pod Kaplicówką najlepsi kucharze rywalizować będą w daniach z jagnięciny. Walka toczyć się będzie również o prestiżową nominację do Kulinarnego Pucharu Polski
Już za dwa tygodnie, 14 lipca po skoczowskim rynku roznosić się będzie woń dań z jagnięciny. będzie to kolejna edycja Festiwalu Kuchni Zbójeckiej. jego organizatorami jest Beskidzki Klub Kulinarny, Urząd Miasta Skoczów, Miejski Dom Kultury w Skoczowie. Festiwal odbywa się cyklicznie od trzech lat i jak co roku utrzymany jest w konwencji plenerowego konkursu kulinarnego. Konkursu na potrawy z jagnięciny dla profesjonalnych ekip kucharzy z Polski i Europy, bo Skoczowie gotowali już m.in. Czesi, Słowacy i Niemcy.
 
Ekipy kucharzy będą walczyć o nominację do prestiżowego Kulinarnego Pucharu Polski. W trakcie trwania festiwalu będzie przygotowywany gulasz na gigantycznej patelni o średnicy 2 metrów przez kucharzy Beskidzkiego Klubu Kulinarnego oraz uczniów ze szkół gastronomicznych.
Podczas znakomitej zabawy nie chcemy zapomnieć o potrzebujących. Fundacja Braci Golec będzie rozprowadzać cegiełki z których dochód zostanie przekazany na szczytny cel charytatywny. W roku poprzednim Golec Orkiestra nagrała specjalne pozdrowienie, mamy nadzieję, że w tym roku pojawią się osobiście- mówią rzecznik prasowy imprezy, Maciej Chojna.
Ekipy kucharskie mogą zgłaszać się jeszcze do kulinarnego konkursu - regulamin znajdziecie pod TYM linkiem oraz na stronie www.beskidzkikk.pl.
 
Choć festiwal 14 lipca w sobotę, to już dzień wcześniej warto przybyć do Skoczowa. Jak zapowiadają organizatorzy, piątek 13-go lipca nie będzie szczęśliwym dniem dla władz miejskich Skoczowa. Na ten dzień zbójnicy, na czele z Wielkim Zbójem Janem Sztefkiem, napadną na miasto Skoczów, żeby odebrać klucze i władanie od burmistrz Janiny Żagan. Na jak długo przejmą władzę to nie jest wiadomo. Ale być może zbóje złagodnieją, kiedy zobaczą co przygotowały panie z Kół Gospodyń Wiejskich. Bowiem w tym dniu trwał będzie konkurs na najlepsze, tradycyjne wypieki. A jak wiadomo, najlepsze ciasta wypiekają gospodynie o czym mieliśmy okazję się przekonać w roku poprzednim.
 
14 lipca festiwal zostanie uroczyście rozpoczęty wjazdem zbójników i wystrzałem z ogromnej armaty w obecności władz miasta oraz Marszałka Województwa Śląskiego na rynku w Skoczowie. Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej to nie tylko wspólne gotowanie, rywalizacja w konkursach dla kucharzy i gospodyń wiejskich, wielka zabawa w rytmie góralskiej muzyki i tradycyjnych przyśpiewek zespołów folklorystycznych. W tym roku powstanie „Wioska dziecięca”, gdzie odbędą się pokazy i nauka gotowania dla najmłodszych razem z mistrzami kuchni, ponadto zajęcia z dogoterapii, konkursy plastyczne i wiele innych atrakcji. Zapraszamy rodziny z dziećmi. Każdy znajdzie coś dla siebie.
 
Posłuchaj, co podczas pierwszej edycji festiwalu mówi smakosze:
 

 POSŁUCHAJ

 
Głównym przesłaniem, które podkreślamy co roku, jest prezentacja dorobku kulinarnego, kulturalnego regionu poprzez prezentację wyrobów rzemiosła ludowego i produktów regionalnych. - dodaje Maciej Chojna. Organizatorzy festiwalu stawiają sobie za cel uświadamianie społeczności o ich korzeniach i tradycjach. Równolegle zapraszają firmy związane z gastronomią, zainteresowane prezentacją swojej oferty na skoczowskim rynku. Swój udział potwierdziło już wielu wystawców. Oczywiście, nie zabraknie pokazów kulinarnych przeprowadzonych przez sławy kulinarne z Polski i Europy.
 
Jan Bacza
źródło: OX.pl/mat.prasowe
dodał: JB

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: