Konkurs pieczenia strudla rozstrzygnięty
Wybór tego jednego, jedynego był naprawdę trudny. Wszystkie ciasta wyglądały pięknie i smakowały pysznie. Jury miało więc twardy orzech do zgryzienia.
Do Cieszyńskiego konkursu pieczenia strudla im. Kingi Iwanek-Riess zgłoszono w tym roku sześć strudli. Jury oceniało: konsystencję, smaki i zapach, wygląd końcowy, dekorację, przygotowanie receptury i technikę wykonania. - Zadanie było naprawdę trudne. Dwa strudle "szły" ze sobą "jabłko w jabłko". Oczywiście zwyciężył najlepszy. Drugi raz w historii konkursu nagroda główna - trówła, trafia w męskie ręce – podkreśla Ewa Gołębiowska, dyrektor Zamku Cieszyn.
Podczas, gdy jury sią naradzało, publiczność mogła obejrzeć pokaz pieczenia strudla w wykonaniu rodziny Riess. Niedziela (30 września) była również dniem, kiedy na Wzgórzu Zamkowym w Cieszynie gościł Cieszyński Jarmark Rzemiosła na którym prezentowało się ponad 40 rzemieślników z Polski, Czech i Słowacji. Wydarzanie było więc wyjątkową okazja, by zobaczyć mistrzów przy pracy, kupić ręcznie wytwarzane, oryginalne pamiątki, a także spróbować regionalnej kuchni.
Wyniki XI cieszyńskiego konkursu pieczenia strudla im. Kingi Iwanek- Riess:
I m - Jan Gajdacz (Třiniec)
II m - Alicja Stępnikowska
III m - Katarzyna Pszczółkowska
W kategorii rodzic z dzieckiem do lat 12 (kategoria wprowadzona po raz pierwszy)
I m Teodolinda Banot z wnuczką Kariną
II m Jakub i Beniamin Wąsik
Barbara Stelmach-Kubaszczyk
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
