Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?

Konkurs pieczenia strudla rozstrzygnięty

Cieszyński konkurs pieczenia strudla im. Kingi Iwanek- Riess rozstrzygnięty. W tym roku najsmaczniejszego strudla upiekł Jan Gajdacz (Třiniec).

Wybór tego jednego, jedynego był naprawdę trudny. Wszystkie ciasta wyglądały pięknie i smakowały pysznie. Jury miało więc twardy orzech do zgryzienia.

Do Cieszyńskiego konkursu pieczenia strudla im. Kingi Iwanek-Riess zgłoszono w tym roku sześć strudli. Jury oceniało: konsystencję, smaki i zapach, wygląd końcowy, dekorację, przygotowanie receptury i technikę wykonania.  - Zadanie było naprawdę trudne. Dwa strudle "szły" ze sobą "jabłko w jabłko". Oczywiście zwyciężył najlepszy. Drugi raz w historii konkursu nagroda główna - trówła, trafia w męskie ręce – podkreśla Ewa Gołębiowska, dyrektor Zamku Cieszyn.

Podczas, gdy jury sią naradzało, publiczność mogła obejrzeć pokaz pieczenia strudla w wykonaniu rodziny Riess. Niedziela (30 września) była również dniem, kiedy na Wzgórzu Zamkowym w Cieszynie gościł Cieszyński Jarmark Rzemiosła  na którym prezentowało się ponad 40 rzemieślników z Polski, Czech i Słowacji. Wydarzanie było więc wyjątkową okazja, by zobaczyć mistrzów przy pracy, kupić ręcznie wytwarzane, oryginalne pamiątki, a także spróbować regionalnej kuchni.

Wyniki XI cieszyńskiego konkursu pieczenia strudla im. Kingi Iwanek- Riess:
I m - Jan Gajdacz (Třiniec)
II m - Alicja Stępnikowska
III m - Katarzyna Pszczółkowska

W kategorii rodzic z dzieckiem do lat 12 (kategoria wprowadzona po raz pierwszy)
I m  Teodolinda Banot z wnuczką Kariną
II m  Jakub i Beniamin Wąsik   

 

Barbara Stelmach-Kubaszczyk
 
 

źródło: ox.pl
dodał: BSK

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: