Komisja Europejska docenia Śląskie Smaki
Stworzony przez Śląską Organizację Turystyczną Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki” otrzymał główną nagrodę EDEN (European Destination of Excellence) w Międzynarodowym konkursie na Najlepszą Europejską Destynację Turystyczną.
Nagroda przyznawana w konkursie EDEN ma charakter nie tylko prestiżowy. Laureaci otrzymują tytuł „Najlepszej Europejskiej Destynacji EDEN”, włączani są do jej sieci i uczestniczą we wspólnej międzynarodowej promocji.
Tematy przewodnie kolejnych edycji konkursu oraz podstawowe kryteria są ustalane przez Komisję Europejską. W 2015 roku była to lokalna gastronomia. Komisja Europejska nagrodziła 20 miejsc w Europie, m.in. Sękacze w Druskiennikach na Litwie, region Jeseniki w Czechach, miasto Pirot w Serbii, obszar Goierri w Hiszpanii.
Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki” współtworzy 25 restauracji i lokali gastronomicznych z terenu województwa śląskiego serwujących dania kuchni regionalnej przygotowane według tradycyjnych receptur. Dania oferowane w ramach Menu „Śląskie Smaki” odzwierciedlają różnorodność kuchni regionu.
Podróżując Szlakiem, można skosztować nie tylko kuchni śląskiej, ale również jurajskiej czy beskidzkiej. Na tej liście znajduje się m.in. restauracja Korbasowy Dwór z Cieszyna która serwuje Oscypek/gołka z grilla z żurawiną Wiedeńska, zupę ziemniaczana z borowikami, Gęś pieczona z jabłkami, kluski śląskie, modra kapusta.
(red/slaskie.pl)
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.