Kolejny staż w Kordobie uczniów z ?Londzina?
W ramach projektu druga grupa uczniów z klas trzecich technikum odbywa 4-tygodniowe praktyki zawodowe w hiszpańskich zakładach gastronomicznych. Od 23 września br. w restauracjach i firmach cateringowych w Kordobie (Andaluzja) 18 uczniów zdobywa nowe umiejętności zawodowe, poznaje hiszpańskie standardy świadczenia usług i obsługi konsumenta oraz tajniki diety śródziemnomorskiej. Do odbycia stażu za granicą przygotowywali się od początku marca br. uczestnicząc w dodatkowych zajęciach z: języka angielskiego i hiszpańskiego, krajoznawstwa, kompetencji interpersonalnych i międzykulturowych oraz szkolenia praktycznego. W trakcie stażu realizują program kulturowo-językowy: poznają dziedzictwo kulturowe, atrakcje turystyczne i zróżnicowaną bazę gastronomiczną Andaluzji oraz doskonalą aktywne sprawności językowe z hiszpańskiego i angielskiego – w tym języka zawodowego.
W listopadzie br. uczniowie biorący udział w stażu zaprezentują swoje umiejętności podczas warsztatów kulinarnych w ramach Dnia Hiszpańskiego. Powyższy projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki i realizowany na zasadach Programu „Uczenie się przez całe życie” – Leonardo da Vinci w ramach projektu systemowego p.t.: „Staże i praktyki zagraniczne dla osób kształcących się i szkolących zawodowo”.
Koordynatorkami projektu i opiekunkami praktyk są: Aleksandra Pilorz, Elżbieta Macura, Anna Langner i Bożena Mucek. Szczegółowe informacje dot. realizacji projektu są dostępne na szkolnej stronie internetowej: www.zseg.cieszyn.pl (w dziale: Aktualności i Galeria projektu).
Inf. nad.
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.