Każdy może zostać mistrzem gastronomii!
Od 20 września do 22 grudnia 2010r. w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. Macierzy Ziemi Cieszyńskiej w Cieszynie realizowany jest projekt p.t. „Każdy może zostać mistrzem gastronomii”. Pomysłodawcą projektu – współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego – jest Stowarzyszenie dla Rozwoju Przedsiębiorczości, Edukacji i Kultury Młodzieży „EkoGa” działające przy ZSEG.
Uczestnicy projektu (20 uczniów pionu gastronomicznego) poszerzali wiedzę
i doskonalili umiejętności z zakresu profesjonalnego barmaństwa i obsługi konsumenta.
W ramach warsztatów szkoleniowych młodzi gastronomowie:
- poznawali sposoby sporządzania i podawania: potraw flambirowanych (tzw. płonących półmisków) z mięsa i owoców, fondue, zakąsek, przystawek ze ślimaków, kawioru i krewetek, a także tranżerowania drobiu oraz filetowania ryb,
- praktykowali umiejętności z zastosowaniem serwisu angielskiego
i francuskiego, a następnie degustowali samodzielnie przygotowane rarytasy ;),
- zgłębiali tajniki miksologii, a w szczególności: uczyli się prawidłowego posługiwania sprzętem barmańskim, poznawali rodzaje koktajli oraz techniki przygotowania, dekorowania i serwowania napojów mieszanych, jedno-
i wieloporcjowych napojów gorących (tzw. hot drinków), jak i ekskluzywnych aperitifów,
- wykonywali standardowe i inne najbardziej popularne drinki wg podanych receptur oraz tworzyli własne kompozycje.
Zajęcia prowadzili pracodawcy reprezentujący lokalne firmy gastronomiczne:
p. Bogdan Gałuszka – mistrz barmański i prezes Okręgu Południowego Stowarzyszenia Polskich Barmanów oraz p. Jarosław Zwardoń – mistrz kelnerski.
Jak radzili sobie uczniowie ZSEG w trakcie zajęć praktycznych z: coblerami, ślimakami, płonącymi „patelniami” i nie tylko... – można sprawdzić w galerii zdjęć KLIKNIJ> >>
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską
w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego
Działanie 9.5 Oddolne inicjatywy edukacyjne na obszarach wiejskich.
Artykuł Sponsorowany
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.