Kawior z marchewki i nie tylko
4 marca w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie odbył się pokaz kulinarny Kuchni Molekularnej w wykonaniu Jeana Bosa. Uczniowie mieli okazję poznać sekrety kuchni opartej na naturalnych produktach z wykorzystaniem zupełnie nowych eksperymentalnych technik.
Autor pokazu to dyplomowany Mistrz Kucharski Belgii i Francji, twórca Akademii Kuchni Molekularnej w Polsce. Jean Bos posiada tytuł Najlepszego Kucharza Świata 2006, jest również laureatem Oskara Kulinarnego 2008 w Polsce oraz Prezesem Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro-Toques Polska.
W trakcie pokazu Jean Bos zademonstrował między innymi zastosowanie ciekłego azotu w kuchni. Dla swojej szkolnej widowni stworzył kawior z marchewki, chipsy ziołowe, sok owocowy w postaci kapsułki i wiele innych zaskakujących dań. Jean w kuchni pracuje już od 33 lat, swoje umiejętności zdobywał od najlepszych nauczycieli sztuki kulinarnej. Uczestnicy pokazu mogli się przekonać, że kuchnia molekularna może być ciekawym i niecodziennym uzupełnieniem kuchni tradycyjnej.
(bsk)
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
