Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
wiadomości

Kawior z marchewki i nie tylko

4 marca w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie odbył się pokaz kulinarny Kuchni Molekularnej w wykonaniu Jeana Bosa. Uczniowie mieli okazję poznać sekrety kuchni opartej na naturalnych produktach z wykorzystaniem zupełnie nowych eksperymentalnych technik.

Autor pokazu to dyplomowany Mistrz Kucharski Belgii i Francji, twórca Akademii Kuchni Molekularnej w Polsce. Jean Bos posiada tytuł Najlepszego Kucharza Świata 2006, jest również laureatem Oskara Kulinarnego 2008 w Polsce oraz Prezesem Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro-Toques Polska.

W trakcie pokazu Jean Bos zademonstrował między innymi zastosowanie ciekłego azotu w kuchni. Dla swojej szkolnej widowni stworzył kawior z marchewki, chipsy ziołowe, sok owocowy w postaci kapsułki i wiele innych zaskakujących dań. Jean w kuchni pracuje już od 33 lat, swoje umiejętności zdobywał od najlepszych nauczycieli sztuki kulinarnej.  Uczestnicy pokazu mogli się przekonać, że kuchnia molekularna może być ciekawym i niecodziennym uzupełnieniem kuchni tradycyjnej.
(bsk)
 

źródło: ox.pl
dodał: BSK

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: