Jest rybka! Jest impreza!
Ryba w basenie, na talerzu, z grilla, na patelni, wędzona, na ostro, słodko… To właśnie ryba króluje na skoczowskim Rynku. Od soboty (17.09.2011r.) trwają tu Regionalne Dni Rybactwa, które odbywają się pod patronatem prasowym Portalu Śląska Cieszyńskiego OX.PL.
Mimo, że do morza stąd daleko, rybactwo kwitnie na Śląsku. Stąd pochodzi około 1/5 polskiego karpia, z czego sporą część zawdzięczamy rybakom mieszkającym na terenie „Żabiego Kraju” od Goczałkowic Zdroju, przez Chybie, Skoczów, Dębowiec, Strumień, Zebrzydowice i Pawłowice. W czasie Regionalnych Dni Rybactwa w Skoczowie można o rybach, szczególnie o rodzimym karpiu, dowiedzieć się więcej. – Ta impreza służy przede wszystkim promocji rybactwa. Od lat organizowana była przez Zakład Gospodarki Stawowej Polskiej Akademii Nauk. Od tego roku Lokalna Grupa Rybacka „Żabi Kraj”, również postanowiła się włączyć w organizację tej imprezy. Mamy tu nie tylko występy na scenie, i kulinarne atrakcje. Chłonni wiedzy mogą zaglądnąć na nasze stoiska, gdzie dowiedzą się o działalności LGR – mówi Barbara Byrska, kierownik biura Lokalnej Grupy Rybackiej „Żabi Kraj”.
Ponadto na skoczowskim Rynku można zobaczyć okazy ryb, które ku uciesze najmłodszych pływają w ogromnych basenach w ramach wystawy rybackiej. Chętni mogą zrobić sobie zdjęcia z żabą – maskotką LGR „Żabi Kraj”. Nie brakuje też kulinarnych atrakcji. Jedną z nich była kuchnia "na żywo". – Na skoczowskim Rynku gotował Remigiusz Rączka, znany z popularnego programu kulinarnego. To co działo się w Skoczowie, mogli podziwiać na żywo widzowie telewizji TVS – opowiada Marek Żagan, specjalista ds. promocji Lokalnej Grupy Rybackiej „Żabi Kraj”. Znany kucharz przygotował karpia po śląsku i suma afrykańskiego w kapuście. A kto na rybkę złapał chrapkę, mógł skosztować klopsików z karpia w sosie pieczarkowym, wedle przepisu dr Mirosława Kuczyńskiego, Dyrektora Zakładu Gospodarki Stawowej Polskiej Akademii Nauk w Gołyszu, które na ogromnej patelni przygotowali w sobotę kucharze z Beskidzkiego Klubu Kulinarnego. Degustacja potrawy cieszyła się sporym powodzeniem. Rozdano około tysiąc porcji.
Jednak to nie koniec smacznych wrażeń. Regionalne Dni Rybactwa to również okazja do tego, aby pokazać swoje umiejętności kulinarne. W sobotę w konkursie na najlepsze przyrządzenie karpia, zmagały się członkinie Kół Gospodyń Wiejskich i uczniowie szkół gastronomicznych. W szacownym jury oceniającym potrawy, zasiadał znany z serialu Złotopolscy kucharz Grzegorz Komendarek – Co do gospodyń to panie z KGW Kowale prezentują pełen profesjonalizm, drugie koło, które wzięło udział w konkursie poszło na minimum. Jeśli chodzi o szkoły, muszą nauczyć się używania przypraw – soli i pieprzu, to podstawa. Czasem też forma podania znacznie różni się od tego co chcieli zrobić, ale dobrze że próbują, bo na to jest czas teraz, a nie później – powiedział Portalowi Śląska Cieszyńskiego OX.PL Grzegorz Komendarek. Najlepszą drużyną w kategorii szkół dla przyszłych kucharzy, okazała się ta z Zespołu Szkół Gastronomicznych z Krakowa. Drugie miejsce zajęli reprezentanci Zespołu Szkół Ekonomicznych z Wodzisławia, na trzecim miejscu znalazła się szkoła gastronomiczna z Międzyświecia. Reprezentanci tej placówki tylko o jeden punkt pokonali szkołę z Bielska-Białej, która uplasowała się tuż za podium.
Podczas 9. Regionalnych Dni Rybactwa nie mogło zabraknąć też występów zespołów artystycznych. W sobotę prócz rodzimych kapel i zespołów, wystąpili: Art Music Trio wraz z chórem Semper Communio, którzy przybliżyli muzykę ze wszystkich stron Europy. Wieczór z rybką zakończył Damian Holecki z zespołem.
Dziś drugi dzień Regionalnych Dni Rybactwa na skoczowskim Rynku. O godz. 10.00 wystartują ekipy kulinarne, które zmagać się będą w 4. Mistrzostwach Europy w Przyrządzaniu Potraw z Karpia. Kiedy kucharze będą przyrządzać kulinarne cuda, na scenie umilą czas: Kapela Regionalna „Brynioki”, Zespół Regionalny „Strumień” i Zespół Regionalny „Senior”.
O godz. 14.30 wystąpi Zdzisław Baguda, znany z muzycznego programu Bitwa na Głosy – „Szczypior”. Na koniec wielkiego święta ryb i rybactwa na scenie zakróluje Piotr Szefer i Śląskie Trio.
Portal OX.PL zaprasza dziś na Rynek do Skoczowa!
Dorota Kochman
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.