Jak zrobić krokusy na wielkanocny stół
Krepinę tniemy na prostokąty (zgodnie z kierunkiem marszczeń, inaczej krokusy będą mniej przestrzenne)
Żołte paseczki posłużą nam jako środek kwiatka. Tniemy je mniej więcej do długości 1/3 na cienkie paseczki.
Paseczki zakręcamy, tworząc pręciki, będące środkiem krokusów.
Następnie zawijamy również dół.
W ten sposób mamy już bazę naszego kwiatka. Teraz kolej na płatki. Tutaj możemy dobrać dowolny kolor, można zrobić również wielokolorowe.
Pasek krepiny zaginamy, jakbyśmy chcieli uzyskać klepsydrę.
Składamy końce razem.
Następnie wypychamy zagłębienie pod zagięciem krepiny (w połowie), tworząc w ten sposób przestrzenny płatek.
Teraz kolej na połączenie płatków ze środkiem. Krokusy mogą składać się z 3, 4 lub 5 płatków. Można wykonać jednokolorowe, lub eksperymentować z paletą barw.
Chwytamy środek i zaczynamy układać płatki.
Wciąż trzymając płatki owijamy dół drucikiem.
Po uzyskaniu kwiatu, trzeba jeszcze zadbać o łodygę. Do tego przyda nam się zielona bibuła (krepa), pocięta na paseczki. Owijamy drucik - bibuła nie potrzebuje kleju.
Nasze kwiatki gotowe!
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.