Jajecznica krajoznawcza
Przewodnicy z Koła Przewodników Beskidzkich i Terenowych „Cieszyn” przy Oddziale PTTK „Beskid Śląski” w Cieszynie smażenie jajecznicy zorganizowali sobie dokładnie w zielonoświątkowy poniedziałek, 6 czerwca. I choć wydarzenie w swym wewnętrznym, rocznym planie pracy Koła zapisane mieli w dziale „imprezy towarzyskie”, to nie obeszło się bez choćby krótkiego szkolenia przewodnickiego.
To zorganizowała im jedna z koleżanek z Koła Janina Dyrda. Jako, że mieszka w Bystrej, to okolice Cygańskiego Lasu i Koziej Góry, pod którą mieszka, zna „jak własną kieszeń”. Połączyła więc dojście na zorganizowane w jej prywatnym ogródku smażenie jajecznicy z przekazaniem garści wiedzy krajoznawczej o Koziej Górze, Cygańskim Lesie i Bystrej.
Choć smażenie jajecznicy odbywało się właśnie w Bystrej, to członkowie Koła Przewodników wyruszyli na spotkanie z Mikuszowic. Do przejścia mieli bynajmniej nie imponującą odległością trasę niespełna 4 km. Obfitowała ona jednak w wiedzę o tym terenie przekazaną przez wyjątkowego specjalistą w tej dziedzinie.
Wielu spośród przewodników przyznało, że program tej mini wycieczki szkoleniowej był dla nich bardzo przydatny, bo choć jest to blisko, a oni sami często prowadzą wycieczki po okolicznych górach, to ta niewielka – Kozia Górka – jakoś nigdy nie znalazła się w kręgu ich głębszych zainteresowań. Z przyjemnością więc poszerzyli swą wiedzę o tej okolicy.
Na miejscu oczywiście usmażyli jajecznicę, będącą głównym tematem poniedziałkowego spotkania.
(indi)
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.