Jagnięta pojechały do Włoch
24.03.2008 0:00
Tym samym rozpoczął się czas na oscypki.
Jagnięce mięso jest ulubieniem Włochów. To oni każdego roku na okres Świat Wielkanocnych wykupują od ręki całe pogłowie jagniąt z polskich gór. W tym roku do specjalnej bazy eksportowej trafiły młode baranki z naszych Beskidów, Żywiecczyzny, Podhala i Pienin i Bieszczad.
Po sprzedaży jagniąt Górale doją owce, z mleka których wyrabiane są oscypki i bryndza - pierwsze polskie produkty regionalne w UE.
------------------------------------------------
Więcej o góralach śląskich:
Komentarze
0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów.
Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz
regulamin
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.

To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: