Góralska muzyka i góralskie jadło
14 sierpnia o godzinie 12.00 w Amfiteatrze w Ustroniu rozpoczną się V Międzynarodowe Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny.
Już po raz kolejny Rada Zbójnicka Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim z siedzibą w Ustroniu, wraz z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni organizuje Mistrzostwa Polski w podawaniu dań z baraniny i jagnięciny. Impreza organizowana jest przy wsparciu i pomocy Urzędu Miasta Ustroń, Starostwa Powiatowego i Urzędu Marszałkowskiego.
V Międzynarodowym Mistrzostwom Polski w Podawaniu Baraniny towarzyszyć będzie góralska muzyka, doskonały humor i góralskie jadło, w końcu to nie tylko konkurs na najlepsze danie, ale także wspólne gotowanie i smakowanie.
Blok kucharski reprezentować będą: Carlos Tejera Gonzales, Zenon Hołubowski, Leszek Makulski, Piotr Szczygielski, Wiesław Wróblewski oraz 12 drużyn z Polski, Czech i Słowacji. Z bloku góralskiego przed publicznoscia wystąpią Piotr Darmstaedter, Gronie, Kazo Urbaś TORKA, Gorcanie, WAŁASI, Hora, Roman Capek (Słowacja), Otmar Kantor (Czechy), Henryk Kukuczka, Michał Milerski, Leszek Richter, Karol Zorychta. W roli zbójników i drabów wystąpią Jan Sztefek, Andrzej Wojcieszek, Emil Rymorz, Czesław Kanafek z kompanią i zbójnicy żywieccy. Imprezę poprowadzi Roman Wróbel (Czechy).
Program przewiduje między innymi: pokaz gotowania Mistrzów Sztuki Kulinarnej, popisy gry na trombicie, gajdach i rogu pasterskim, pokazy tradycyjnego rzemiosła i strzyżenia owiec, oraz liczne konkursy i licytacje.
(bsk)
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.