Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
wiadomości

Góralska muzyka i góralskie jadło

14 sierpnia o godzinie 12.00 w Amfiteatrze w Ustroniu rozpoczną się V Międzynarodowe Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny.

Już po raz kolejny Rada Zbójnicka Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim z siedzibą w Ustroniu, wraz z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni organizuje Mistrzostwa Polski w podawaniu dań z baraniny i jagnięciny. Impreza organizowana jest przy wsparciu i pomocy Urzędu Miasta Ustroń, Starostwa Powiatowego i Urzędu Marszałkowskiego.

V Międzynarodowym Mistrzostwom Polski w Podawaniu Baraniny towarzyszyć będzie góralska muzyka, doskonały humor i góralskie jadło, w końcu to nie tylko konkurs na najlepsze danie, ale także wspólne gotowanie i smakowanie.

Blok kucharski reprezentować będą: Carlos Tejera Gonzales, Zenon Hołubowski, Leszek Makulski, Piotr Szczygielski, Wiesław Wróblewski oraz 12 drużyn z Polski, Czech i Słowacji. Z bloku góralskiego przed publicznoscia wystąpią Piotr Darmstaedter, Gronie, Kazo Urbaś TORKA, Gorcanie, WAŁASI, Hora, Roman Capek (Słowacja), Otmar Kantor (Czechy), Henryk Kukuczka, Michał Milerski, Leszek Richter, Karol Zorychta. W roli zbójników i drabów wystąpią Jan Sztefek, Andrzej Wojcieszek, Emil Rymorz, Czesław Kanafek z kompanią i zbójnicy żywieccy. Imprezę poprowadzi Roman Wróbel (Czechy).

Program przewiduje między innymi: pokaz gotowania Mistrzów Sztuki Kulinarnej, popisy gry na trombicie, gajdach i rogu pasterskim, pokazy tradycyjnego rzemiosła i strzyżenia owiec, oraz liczne  konkursy i licytacje.
 

(bsk)

źródło: ox.pl
dodał: BSK

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: