Górale serwują baraninę
W tym roku wydarzenie toczyć się będzie w dwóch miejscach. Pierwsze z nich to salon sprzętu gastronomicznego RM Gastro przy ul. Sportowej 15a w Ustroniu. Tam o godzinie 9 rozpocznie się konkurs kulinarny. Odbywać się on będzie w ramach Kulinarnego Pucharu Polski. Nie zabraknie pokazów i wystaw związanych z jagnięciną i baraniną. W RM Gastro odbędzie się również konferencja popularno – naukowa.
W konkursie kulinarnym wystartuje dziewięć ekip. To najwyższa półka kucharzy – a przy okazji będzie można zobaczyć na miejscu nowoczesne urządzenia gastronomiczne – zachęca Jan Sztefek.
Każda z startujących ekip ma za zadanie przygotować 5 porcji przekąski zimnej lub gorącej i 5 porcji dania głównego. Na przygotowanie potraw uczestnicy będą mieli 90 minut. Każda z drużyn obowiązkowo musi przygotować przekąski, w skład których wejdzie ser owczy bundz, oscypek z dowolnymi dodatkami. W daniu głównym muszą znaleźć się comber z polskiej jagnięciny lub baraniny oraz dowolny rodzaj kapusty
Głównym celem mistrzostw jest oczywiście wyłonienie najlepszych kucharzy w przygotowaniu i podawaniu dań z baraniny i jagnięciny, ale też promocja i prezentacja tych potraw. Chcemy również promować produkty tradycyjne i regionalne – dodaje Sztefek.
Druga część imprezy odbędzie się w karczmie góralskiej przy ul. Nadrzecznej, również w Ustroniu. Tam od południa w góralskie klimaty przeniosą nas kapele Torka, Wałasi i Oldrzychowice. Na miejscu odbędą się konkursy plastyczne dla dzieci, będzie też wystawa rzemiosła. Dzieciaków zainteresuje pewnie wioska zbójnicka, która powstanie przed karczmą. Tam też o godzinie 14 pojawi się prawdziwa armata, z której zbójnicy będa strzelać. Odbędą się też pokazy ręcznego i mechanicznego strzyżenia owiec.
Pokazy kulinarne demonstrować będą uczestnicy konkursu, będzie też znany z programów telewizyjnych kucharz Remigiusz Rączka. O godzinie 18.00 wystąpi gwiazda wieczoru – laureat 'Mam Talent' – kapela Tekla Klebetnica.
Jan Bacza
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.