Europejska przygoda kulinarna w SP-2
Współpracujące z placówką szkoły z Turcji, Hiszpanii oraz Portugalii dzielą się swoimi doświadczeniami i rozwiązaniami w dziedzinie edukacji uczniów o specjalnych potrzebach edukacyjnych. Jest to zatem okazja do wymiany doświadczeń i obserwacji praktycznych rozwiązań. Zdobyte wiedza i umiejętności są wykorzystywane w pracy z uczniami cieszyńskiej „Dwójki”.
W tym roku szkolnym - z okazji Światowego Dnia Erasmusa - w środę, 14 października w szkole odbyły się warsztaty kulinarne. Wzięli w nich udział uczniowie klasy integracyjnej - 5a. Dzięki prezentacjom multimedialnym uczestnicy zapoznali się z ciekawostkami dotyczącymi wybranych państw europejskich. Najatrakcyjniejszą częścią było jednak przygotowanie potraw z różnych regionów świata : Turcji, Portugalii, Hiszpanii i Polski. Podczas degustacji największym przysmakiem okazały się: tradycyjne polskie danie – kopytka oraz portugalski deser – ovos moles.
Na zakończenie i podsumowanie warsztatów uczniowie poznali kilka słów po hiszpańsku, turecku i portugalsku. Mamy nadzieję, że nabyte umiejętności kulinarne wykorzystają w swoich domach. Zapraszamy do filmowej degustacji:
JP
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.