Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?

Dni Frankofońskie odbyły się w Cieszynie

Pokazy filmowe, koncerty oraz degustacje potraw kuchni krajów związanych kulturowo z Francją wypełniły program dni kultury francuskiej na Podbeskidziu

Dni kultury francuskiej zorganizowane przez Nauczycielskie Collegium Języków Obcych zaczęły się w Cieszynie już w połowie marca. W sobotę się skończyły. Smakowitym sposobem popularyzacji kultury okazała się... degustacja. Dania kuchni francuskiej przygotowali studenci pierwszego roku uczelni. Głodni mieli do wyboru: taboulet, czyli kuskus z warzywami okraszony oliwą z oliwek, quiche - delikatne ciasto francuskie na słono również z warzywami albo z tuńczykiem, zupę cebulową, sałatki z krewetkami i innymi owocami morza. Nie zabrakło serów pleśniowych.

- Każda potrawa prezentuje kuchnię pochodząca z innego regionu Francji lub kraju frankofońskiego: kuskus to postne danie arabskie przejęte przez Francuzów, zupa cebulowa jest paryska, a sałatki owocowe pochodzą z wysp Tahiti - mówi Jean Claude Hauptmann, nauczyciel francuskiego w cieszyńskim Collegium.

Wielbiciele francuszczyzny wzięli też udział w projekcjach filmów, koncertach muzyki francuskiej i obejrzeli starodruki. Kolejne Dni Frankofońskie odbędą się za rok.



Do Frankofonii zaliczane są kraje, w których język francuski jest językiem ojczystym albo drugim lub trzecim językiem urzędowym. Dzisiaj po francusku mówi się na pięciu kontynentach. Światowy Dzień Frankofonii obchodzony jest 20 marca.
źródło: gazeta.pl
dodał: J.K.

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: