Dni Frankofońskie odbyły się w Cieszynie
24.03.2003 0:00
Pokazy filmowe, koncerty oraz degustacje potraw kuchni krajów związanych kulturowo z Francją wypełniły program dni kultury francuskiej na Podbeskidziu
Dni kultury francuskiej zorganizowane przez Nauczycielskie Collegium Języków Obcych zaczęły się w Cieszynie już w połowie marca. W sobotę się skończyły. Smakowitym sposobem popularyzacji kultury okazała się... degustacja. Dania kuchni francuskiej przygotowali studenci pierwszego roku uczelni. Głodni mieli do wyboru: taboulet, czyli kuskus z warzywami okraszony oliwą z oliwek, quiche - delikatne ciasto francuskie na słono również z warzywami albo z tuńczykiem, zupę cebulową, sałatki z krewetkami i innymi owocami morza. Nie zabrakło serów pleśniowych.
- Każda potrawa prezentuje kuchnię pochodząca z innego regionu Francji lub kraju frankofońskiego: kuskus to postne danie arabskie przejęte przez Francuzów, zupa cebulowa jest paryska, a sałatki owocowe pochodzą z wysp Tahiti - mówi Jean Claude Hauptmann, nauczyciel francuskiego w cieszyńskim Collegium.
Wielbiciele francuszczyzny wzięli też udział w projekcjach filmów, koncertach muzyki francuskiej i obejrzeli starodruki. Kolejne Dni Frankofońskie odbędą się za rok.
Do Frankofonii zaliczane są kraje, w których język francuski jest językiem ojczystym albo drugim lub trzecim językiem urzędowym. Dzisiaj po francusku mówi się na pięciu kontynentach. Światowy Dzień Frankofonii obchodzony jest 20 marca.
Dni kultury francuskiej zorganizowane przez Nauczycielskie Collegium Języków Obcych zaczęły się w Cieszynie już w połowie marca. W sobotę się skończyły. Smakowitym sposobem popularyzacji kultury okazała się... degustacja. Dania kuchni francuskiej przygotowali studenci pierwszego roku uczelni. Głodni mieli do wyboru: taboulet, czyli kuskus z warzywami okraszony oliwą z oliwek, quiche - delikatne ciasto francuskie na słono również z warzywami albo z tuńczykiem, zupę cebulową, sałatki z krewetkami i innymi owocami morza. Nie zabrakło serów pleśniowych.
- Każda potrawa prezentuje kuchnię pochodząca z innego regionu Francji lub kraju frankofońskiego: kuskus to postne danie arabskie przejęte przez Francuzów, zupa cebulowa jest paryska, a sałatki owocowe pochodzą z wysp Tahiti - mówi Jean Claude Hauptmann, nauczyciel francuskiego w cieszyńskim Collegium.
Wielbiciele francuszczyzny wzięli też udział w projekcjach filmów, koncertach muzyki francuskiej i obejrzeli starodruki. Kolejne Dni Frankofońskie odbędą się za rok.
Do Frankofonii zaliczane są kraje, w których język francuski jest językiem ojczystym albo drugim lub trzecim językiem urzędowym. Dzisiaj po francusku mówi się na pięciu kontynentach. Światowy Dzień Frankofonii obchodzony jest 20 marca.
Komentarze
0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów.
Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz
regulamin
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: