Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
wiadomości

Beskidzki Konkurs Młodych Kucharzy

Karp w sezamie, karp w kiszonych winogronach, roladki z karpia i brokułów, karp winiarza - i tak można by wymieniać jeszcze długo. Te i wiele innych potraw w roli głównej z karpiem przygotowywali wczoraj (28.10) uczestnicy 7. edycji Beskidzkiego Konkursu Młodych Kucharzy w ZSEG w Cieszynie.

Młodzi kucharze z powiatu cieszyńskiego i nie tylko zmierzyli się wczoraj (28.10) z karpiem. Bo to właśnie z tej ryby każdy uczestnik Beskidzkiego Konkursu Młodych Kucharzy musiał zrobić wyjątkową potrawę i zaspokoić wybredne gusta jurorów. Każdy uczeń miał na karpia swój pomysł i wizję. Konrad Waliczek uczeń z Cieszyna przygotowywał karpia w sezamie. Jak przyznał w rozmowie z nami pomysł na takie połączenie smaków narodził się spontanicznie. W domu nie miałem co do niego dać i w końcu obtoczyłem go w sezamie. W sumie ten spontaniczny pomysł okazał się bardzo dobry, bo karp wszystkim smakował – mówił uczeń. Dla Konrada gotowanie to przede wszystkim dobra zabawa. Lubię gotować, a przy okazji można dobrze zjeść – dodał.

Anna Pieter uczennica ZSEG w Cieszynie także uwielbia gotować. Przed jurorami chciała się pochwalić swoim karpiem w kiszonych winogronach i sosem z jarzębiny. Najtrudniejsze jest wyjęcie wszystkich ości – podkreślał.

Jak przyznają organizatorzy konkursu celem tego wydarzenia jest przede wszystkim propagowanie i pogłębianie wiedzy kulinarnej, doskonalenie umiejętności zawodowych oraz pobudzenie kreatywności uczniów. Dodajmy, iż konkurs ten organizuje Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie, Beskidzki Klub Kulinarny z siedzibą w Skoczowie oraz Stowarzyszenie Lokalna Grupa Rybacka „Żabi Kraj” z siedzibą w Skoczowie.

Kiedy różne wariacje na temat karpia były już gotowe, a w związku z tym w powietrzu zaczęły unosić się cudowne zapachy, przyszedł czas na wybór tych najlepszych potraw. Nikt jednak tego dnia nie wyszedł z ZSEG bez upominków i dyplomów.

Nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów powędrowały jednak do laureatów trzech pierwszych miejsc, a zostali nimi: I miejsce - Klaudia Kiełkowska z ZSE z Wodzisławia Śląskiego za potrawę: Roladki z karpia i brokułów z kuskusem i pestkami dyni oraz z sosem szpinakowym w towarzystwie musu marchwiowego, smażonych podgrzybków, glazurowanej dyni i fasolki szparagowej. II miejsce – Nikoleta Dziadek z ZSEG z Cieszyna za potrawę: Karp winiarza i suflet z ziemniaków. III miejsce - Nikola Bukowczanová z Czeskiego Cieszyna.

 

MSZ


źródło: ox.pl
dodał: MSZ

Komentarze

1
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
2015-10-29 21:02:30
moonia: Nie ma nic bardziej odpychającego od kucharza przygotowującego posiłek w gumowych rękawicach.
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: