Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
wiadomości

Będą zbójować i gotować w Wiśle

Lubicie smaczne potrawy z baraniny? Koniecznie zatem zajrzyjcie do Wisły 20 i 21 lipca, gdzie odbędzie się piąta, jubileuszowa edycja Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Zbójnickiej. Będą znani kucharze, koncerty, konkursy i oczywiście... zbójnicy!

Festiwal Zbójnicki to przede wszystkim ogromne, dwudniowe przedsięwzięcie o charakterze kulinarnym, rozrywkowym, kulturalnym. Motywem przewodnim festiwalu jest konkurs kulinarny dla ekip profesjonalnych, który jest nominowany do prestiżowego Kulinarnego Pucharu Polski, zwycięska ekipa otrzymuje nagrodę główną o wysokości 1500zł oraz Złote ciupagi

Podczas każdej edycji kucharze z restauracji, hoteli, karczm walczą o najwyższe miejsca i bogate nagrody przyrządzając potrawy z cielęciny pod czujnym okiem między innymi sław kulinarnych takich jak: Jean Bos –Prezydent Euro Toques Polska, Jean Castadot – Prezydent Euro Toques Belgia, Carlos Gonzales, Grzegorz Cielecki , Wolfgang P. MengePrezydent Euro Toques Niemcy, Krzysztof Gawlik – ekspert kulinarny RM Gastro, Waldemar Hołówka, Grzegorz Komendarek.

W tym roku potrawy będą oceniać: Jean Bos, Carlos Gonzales Tejera, Wolfgang P. Menge, Marek Rybacki, Grzegorz Komendarek, Karel Drapal. Tradycją jest również Jury VIP złożone z osobistości kultury, polityki, gastronomii, sponsorów.  Do konkursu zakwalifikowały się ekipy z różnych części kraju: z Pszczyny, Bielska-Białej, Poznania, z miescowości Kozy, Kudowy Zdrój, Piekary Śląskie, Wrocław, Szczyrk i Łańcuta.

Obok zmagań kucharzy rywalizują Koła Gospodyń Wiejskich piekąc w drugim dniu swoje tradycyjne dla każdego regionu smakołyki


Harmonogram V Festiwalu Kuchni Zbójnickiej

20.07.2013r.

Godz. 9-20 wioska zbójnicka /Rynek/
Godz. 9.30 wjazd wozów z Gośćmi na Rynek w Wiśle,Odprawa ekip kucharzy
Godz. 10 rozpoczęcie konkursu kulinarnego, nominowanego do Kulinarnego Pucharu Polski prowadzonego przez Wiesława Ambrosa /Amfiteatr/. Walka o Złote Ciupagi
Godz. 12 uroczysta salwa z armaty rozpoczynająca festiwal /Rynek/
Godz. 13 – 18 quiz firmy BIELMAR dla publiczności /Amfiteatr/
Godz. 16 zakończenie konkursu kulinarnego profesjonalistów, rozpoczęcie obrad Jury
Godz. 16.30 rozpoczęcie konkursu dla publiczności „Gotuj z gwiazdami” /Amfiteatr/
Godz. 18.30 zakończenie konkursu „Gotuj z gwiazdami”
Godz. 18.45 ogłoszenie wyników, rozdanie nagród konkursu kulinarnego profesjonalistów
Godz. 20-22 występ zespołu TURNIOKI, „Potańcówka zbójnicka”

Podczas Festiwalu oprawę muzyczną zapewniają kapele góralskie.

Studio polowe Radia Bielsko
Atrakcje dla publiczności
Koło fortuny z nagrodami od firmy Prymat
Rynek – Mała Scena, występy kapel, wioska zbójnicka

21.07.2013r.

Godz.12-18 prezentacje Kół Gospodyń Wiejskich, występy artystyczne
Konkurs na najlepszy wypiek na bazie produktów firmy BIELMAR.

Portal OX.PL jest patronem medialnym imprezy.

(red.)

źródło: OX.PL/mat.pras.
dodał: NG

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: