Będą zbójować i gotować w Wiśle
Festiwal Zbójnicki to przede wszystkim ogromne, dwudniowe przedsięwzięcie o charakterze kulinarnym, rozrywkowym, kulturalnym. Motywem przewodnim festiwalu jest konkurs kulinarny dla ekip profesjonalnych, który jest nominowany do prestiżowego Kulinarnego Pucharu Polski, zwycięska ekipa otrzymuje nagrodę główną o wysokości 1500zł oraz Złote ciupagi
Podczas każdej edycji kucharze z restauracji, hoteli, karczm walczą o najwyższe miejsca i bogate nagrody przyrządzając potrawy z cielęciny pod czujnym okiem między innymi sław kulinarnych takich jak: Jean Bos –Prezydent Euro Toques Polska, Jean Castadot – Prezydent Euro Toques Belgia, Carlos Gonzales, Grzegorz Cielecki , Wolfgang P. MengePrezydent Euro Toques Niemcy, Krzysztof Gawlik – ekspert kulinarny RM Gastro, Waldemar Hołówka, Grzegorz Komendarek.
W tym roku potrawy będą oceniać: Jean Bos, Carlos Gonzales Tejera, Wolfgang P. Menge, Marek Rybacki, Grzegorz Komendarek, Karel Drapal. Tradycją jest również Jury VIP złożone z osobistości kultury, polityki, gastronomii, sponsorów. Do konkursu zakwalifikowały się ekipy z różnych części kraju: z Pszczyny, Bielska-Białej, Poznania, z miescowości Kozy, Kudowy Zdrój, Piekary Śląskie, Wrocław, Szczyrk i Łańcuta.
Obok zmagań kucharzy rywalizują Koła Gospodyń Wiejskich piekąc w drugim dniu swoje tradycyjne dla każdego regionu smakołyki
Harmonogram V Festiwalu Kuchni Zbójnickiej
20.07.2013r.
Godz. 9-20 wioska zbójnicka /Rynek/
Godz. 9.30 wjazd wozów z Gośćmi na Rynek w Wiśle,Odprawa ekip kucharzy
Godz. 10 rozpoczęcie konkursu kulinarnego, nominowanego do Kulinarnego Pucharu Polski prowadzonego przez Wiesława Ambrosa /Amfiteatr/. Walka o Złote Ciupagi
Godz. 12 uroczysta salwa z armaty rozpoczynająca festiwal /Rynek/
Godz. 13 – 18 quiz firmy BIELMAR dla publiczności /Amfiteatr/
Godz. 16 zakończenie konkursu kulinarnego profesjonalistów, rozpoczęcie obrad Jury
Godz. 16.30 rozpoczęcie konkursu dla publiczności „Gotuj z gwiazdami” /Amfiteatr/
Godz. 18.30 zakończenie konkursu „Gotuj z gwiazdami”
Godz. 18.45 ogłoszenie wyników, rozdanie nagród konkursu kulinarnego profesjonalistów
Godz. 20-22 występ zespołu TURNIOKI, „Potańcówka zbójnicka”
Podczas Festiwalu oprawę muzyczną zapewniają kapele góralskie.
Studio polowe Radia Bielsko
Atrakcje dla publiczności
Koło fortuny z nagrodami od firmy Prymat
Rynek – Mała Scena, występy kapel, wioska zbójnicka
21.07.2013r.
Godz.12-18 prezentacje Kół Gospodyń Wiejskich, występy artystyczne
Konkurs na najlepszy wypiek na bazie produktów firmy BIELMAR.
Portal OX.PL jest patronem medialnym imprezy.
(red.)
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.