Wiadomości

Wkrótce w regionie

Kontakt24

wyświetleń: 20103komentarzy: 26

Śledzik, majonez, cebulka... czyli sekret cieszyńskich kanapek

07-10-2012 15:30

Śledzik, majonez, cebulka... nie ma nic pyszniejszego niż cieszyńskie kanapki - mówi Karolina Lipko, mieszkająca w Krakowie - Kiedy tylko jestem z wizytą u rodziny w Cieszynie, pierwsze co robię to ... kupuję całe mnóstwo śledziowych kanapek. Palce lizać...
fot. BsK fot. BsK

Rzeczywiście sympatyków kanapek nie brakuje. Niemal w każdym zakątku Polski znajdzie się osoba, która miała okazję spróbować tych wspaniałości. - W tym roku byłam na wczasach w Łebie. Pani, która wynajmowała nam kwaterę, na hasło "Cieszyn" niemal natychmiast skomentowała: "a to tam, gdzie te dobre kanapki sprzedają..." Okazało się, że dawno temu przejeżdżając przez Cieszyn miała wraz z mężem okazję spróbować naszych specjałów. Wspomnienie pozostało do dzisiaj - mówi w rozmowie z portalem ox.pl Katarzyna Porębska.

W czym zatem tkwi fenomen cieszyńskich kanapek?

Być może ich sekret tkwi w ręcznie wyrabianym majonezie... - A może w tym bardzo delikatnym, ale świetnie wyczuwalnym smaku śledzia i cebuli? - zastanawia się pan Stanisław, stojąc w kolejce do stoiska z kanapkami, przy ulicy Głębokiej – już nie raz próbowałem zrobić śledziowe kanapki w domu, ale to nie to samo. Niby te same składniki, ale smak już nie ten sam... Boję się, że moją sympatię do kanapek można uznać już za uzależnienie, bo nie umiem przejść obok nich obojętnie.

Niedawno PSS „Społem” w Cieszynie otrzymała e-mail  z prośbą o przesłanie kurierem 40 kanapek do Warszawy. Prośba trudna do spełnienia... z jakiego powodu – łatwo się domyślić.

- Cieszyńskie kanapki są coraz bardziej popularne. Robimy trzy rodzaje: ze śledziem, z sałatką i z szynką. Kanapki ze śledziem cieszą się jednak największym uznaniem... W ostatnim czasie kilkakrotnie odwiedziła nas pytając o nie - telewizja. Jak widać smak i zapach naszych kanapek roznosi się po całej Polsce – mówi Iwona Płonka, wiceprezes zarządu "Społem".

Kiedy pojawiła się pierwsza cieszyńska kanapka? Tego nie wie nikt, nawet najstarsi pracownicy. Mówi się o latach czterdziestych... Początkowo kanapki robione były tylko na potrzeby gastronomii, później znalazły również swoje miejsce na sklepowych półkach.

- Codziennie spod rąk pań pracujących w Zakładzie Garmażeryjnym wychodzi około 4 tysięcy kanapek. W piątki ich liczba wzrasta do 7 tysięcy - wyjaśnia kierowniczka Zakładu. Nic dziwnego więc, że na Facebooku działa fanklub cieszyńskich kanapek ze śledziem. Dołączyło do niego już ponad tysiąc siedemset internautów.

Od lat takie same. Ich receptura jest niezmienna. W zakładzie stosuje się tradycyjne metody produkcji. Ręcznie wyrabiany majonez, specjalnie przygotowany śledź i cebula, którą jeszcze dwa lata temu ze łzami w oczach szatkowały panie, przygotowujące kanapki. A do obierania i szatkowania było sporo, bo około 60-70 kg. - Przez pierwsze dwie godziny cebula wyciskała łzy, potem oczy się przyzwyczajały. Teraz pomaga nam w tym maszyna – przyznają "sprawczynie" cieszyńskiego rarytasu.

Dowodem na to, jak cieszyniacy cenią sobie cieszyńskie kanapki może być chociażby żart na prima aprilis, na który pozwoliła sobie nasza redakcji 1 kwietnia. Niewinny kawał wywołał burzę protestów, komentarzy i listów. "Koniec kanapki śledziowej" ... ? NIE, to nie możliwe.

Barbara Stelmach-Kubaszczyk
 

źródło: ox.pl
dodał: BSK 07-10-2012 15:30
drukuj artykuł Widzisz błąd? Zgłoś go


Komentarze (26)

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane. Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin.

jan_122
07-10-2012 15:37
jan_122
Basiu!! Popraw tę "pułkę"
aga-d
07-10-2012 15:52
aga-d
Ale byk!! Uuuuuu............
BarbaraStelmach.K
07-10-2012 16:04
BarbaraStelmach.K
Przepraszam za błąd. Chyba myślami byłam przy kanapkach :)

jan_122
07-10-2012 16:36
jan_122
Uzasadnione tłumaczenie.......wybaczamy.
torcin
07-10-2012 16:59
torcin
Oczywiście wybaczamy i z alternatywy 5 na kanapki do Cieszyna zapraszmy.
marcinkoz2910
07-10-2012 18:37
marcinkoz2910
smaczne kanapki :)

nie wiem jak to robią ale w domu samo ręcznie zrobione już tak nie smakują...

Receptura chroniona jak panierka w KF*... :P hehe
różyczka
07-10-2012 18:51
różyczka
A mi już nie smakują te kanapki śledziowe...popsuły się
1477
07-10-2012 19:05
1477
Tyle samo co zwolenników jest tyle samo przeciwników. Raz za dziecka jadłem te tzw. słynne kanapki, później po 30 latach kupiłem sobie i nic specjalnego oprócz duże ceny za małą "kromkę" bułki kanapkowej. Aby się tym delektować trzeba kupić minimum 5 szt. To już wolę obiad kupić w Cefanie.Po za tym większość miast w Polsce ma swoje specyfiki. Np. Słynna aleja frytek w Częstochowie 55gr za 100gr+sosy gratis, metrowe zapiekanki na Olsztyńskim dworcu PKP, na Wrocławskim - Pita Grecka, Kraków - obwarzanki, można wymieniać wiele przykładów tak Cieszyńskie kanapki są przepłacone i przereklamowane. Smacznego.
RAMZES
07-10-2012 19:24
RAMZES
Wystroj troche jak z PRL i warunki pracy tez ,ale moze dzieki temu sa takie smaczne.A tak wogole to po ile chodza teraz?
kaya78
07-10-2012 19:29
kaya78
Niczym kremówki papieskie :-)
alternatywy 5
07-10-2012 19:42
alternatywy 5
Z Panią Basią nawet na koniec świata, kanapki w drodze zjemy !. Torcin JEDZIEMY , Twoje poczucie humoru będzie przydatne, szczególnie w ciężkich chwilach.
torcin
07-10-2012 20:39
torcin
Twój zrównoważony charakter też się przyda. Mało dzisiaj znów nie wypaliłem. Ale nie ważne.Czyli jedziemy i nie zapomnij że rybka lubi pływać.
lisek
07-10-2012 22:13
lisek
Pychotka to prawda,jest jednak jeden szczegół mianowicie dlaczego kanapki kupione w terenie ( od tego samego producenta) sa juz nie stety inne jak by troche cyganione, a moze to inna zmiana robi?????
Pozdrawiam
torcin
07-10-2012 22:27
torcin
Na rynku mają zawsze świeże. Też kupiłem w terenie, w sklepie na Zamkowej łoj delikatnie mówiąc były przeterminowane.
alternatywy 5
07-10-2012 22:56
alternatywy 5
I pamiętasz, że na czeskiej nie lubi pływać ? czy trzeba Ci jeszcze przypomnieć w WIADOMOŚCIACH !!!
I znów krytykę stosowałeś ? do ..... Nie mów,że znowu będziesz zmieniał nick.
torcin
07-10-2012 23:10
torcin
Pamiętam że na czeskiej daleko nie popłyniesz.
Nie stosowałem krytyki, co do nicka to narazie nie zmieniam.
alternatywy 5
07-10-2012 23:27
alternatywy 5
Odetchnąłem z ulgą. Sprawdzałem i nie znalazłem nigdzie śladu walki. Chyba, że biała się zrobiła.
alternatywy 5
07-10-2012 23:59
alternatywy 5
Was coś jednak łączy, jednak nie będę się zagłębiał - nie moja sprawa.
alternatywy 5
08-10-2012 00:33
alternatywy 5
Sorry z jednak-owałem Was za mocno.
[konto zostało usunięte]
08-10-2012 08:49
[konto zostało usunięte]
Do 1477. Ciekawe, 30 lat i pamiętasz jak smakowały za dziecka...dobre. Gdzie byłeś przez te 30 lat - za granicą. Proponuję żebyś przyniósł do spróbowania tę zagraniczną kanapkę za 0,39 EUR (bo tyle w przeliczeniu kosztuje cieszyńska kanapka). Czy będzie chociaż na niej jeden kawałek śledzia nie mówiąc o reszcie.
Obiad w Cefanie... na obiad to się idzie do restauracji a nie na stołówkę.
pelagia
08-10-2012 09:50
pelagia
popieram ramzesa. wstyd i hańba za wystrój punktu sprzedaży na rynku(? czy głębokiej). a samo wejście w alu ramach z lat 60-tych to już szczyt wszystkiego, einfach nie pasuje do cieszyńskiego centrum. kilkakrotnie odbierałam kanapki, czy sałatkę prosto w wytwórni na srebrnej - no cóż, niby tam czysto, ale wiekowe kafelki, odrapane i brudne ściany nie zachęcają zbytnio. tu apel do prezeski: proszę się ocknąć!!!!! a same kanapki - niektórym przyznaję rację - nie są już takie pyszne, jak za dawnych lat.
unreal
08-10-2012 10:18
unreal
Ile "pysków" tyle gustów :) jeszcze się taki nie urodził coby każdemu dogodził, właśnie mam chwilkę przerwy i zabieram się na pierwszą z trzech mmmmmmmmm pycha :)
[konto zostało usunięte]
08-10-2012 11:06
[konto zostało usunięte]
Do pelagia. Jaki wstyd i hańba za wystrój punktów sprzedaży. Chyba nie byłaś w Cieszynie ruski rok. Sklep na rynku i garmażeria na Regera są świeżo po remoncie. Nowe wyposażenie i aranżacja wnętrz. A co do aluminiowych drzwi to nie jestem pewien, ale na budynku "siedzi" konserwator zabytków i wymiana drzwi na nowe nie jest raczej prostą sprawą.
gameran
08-10-2012 12:06
gameran
A dlaczego jest to sekret,czyżby społem miało coś do ukrycia???nieładnie.
Optimist
08-10-2012 16:02
Optimist
Kanapki owszem, są smaczne, prawie jak kiedyś. Tylko zawartość jest dużo skromniejsza, bułka tak samo duża, ale śledzia i jajka na lekarstwo (dwa kawałki śledzia 2x2 cm i plasterek jajka). Nawet cebuli i majonezu mniej. Wolałbym zapłacić 20 groszy więcej i mieć rzeczywiście kanapkę ze śledziem.
[konto zostało usunięte]
09-10-2012 10:17
[konto zostało usunięte]
@Optimist: podpisuję sie językiem i żołądkiem pod twoją opinią...:)
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.

Pozostałe wiadomości

Zgłoś swoje drzewo

18-11-2017 12:40

Konkurs Drzewo Roku Klubu Gaja to propozycja dla wszystkich miłośników przyrody. Zwraca uwagę na drzewa i ich historie jako ważne elementy dziedzictwa przyrodniczego i kulturowego, które powinniśmy cenić i chronić. To także doskonała okazja do promocji swojej miejscowości oraz integracji lokalnej społeczności. Na zgłoszenia drzew do konkursu Drzewo Roku 2018 czekamy do końca listopada.

wyświetleń: 62komentarzy: 0

Na żywo: Silesia Cup

18-11-2017 11:50

W sobotę 18 listopada na kompleksie małych skoczni narciarskich w centrum Wisły odbywają się zawody Silesia CUP w skokach narciarskich na igelicie dzieci i młodzieży.

wyświetleń: 173komentarzy: 0

1,9 mln zł na strażnicę

18-11-2017 11:35

1,9 mln zł – tyle ma kosztować rozbudowa strażnicy OSP w Grodźcu. Budynek będzie dwukrotnie większy.

wyświetleń: 128komentarzy: 0

Pamiętają o poległych Polakach

18-11-2017 10:00

Dawna Karwina, choć już praktycznie nie istnieje, nadal pozostaje w pamięci jej byłych mieszkańców oraz w pamięci ich potomków. Również Polacy polegli w czasie wojny mogą tam liczyć na pamięć.

wyświetleń: 159komentarzy: 0

Skoczkowie w strefie kibica!

18-11-2017 07:00

Za nami pierwszy dzień sportowych zmagań na skoczni narciarskiej w Wiśle Malince. Tysiące osób na skoczni kibicowało zawodnikom. Setki osób bawiło się także w wiślańskiej strefie kibica.

wyświetleń: 685komentarzy: 0

Zaszczytne odznaczenie dla Siostry Jadwigi

17-11-2017 21:00

Wczoraj (16.11) po spektaklu ''Gość Oczekiwany'', odbyła się uroczystość podczas której uhonorowano odznaką ''Zasłużony/a dla Kultury Polskiej'' siostrę Jadwigę Wyrozumską. Zobacz relację z tego wydarzenia.

wyświetleń: 1041komentarzy: 4

To nic nie kosztuje, dla innych znaczy bardzo dużo

17-11-2017 19:30

Historię pana Marka Kamieńskiego poznaliście pół roku temu. Mieszkaniec Puńcowa, ratownik górniczy, zapadł na przewlekłą białaczkę. Równolegle z działaniami lekarzy, działali też jego znajomi. Na Śląsku Cieszyńskim udało się zorganizować dużą akcję zbierania dawców przeszczepów.

wyświetleń: 3679komentarzy: 2

Strefa Kibica na żywo!

17-11-2017 18:00

Już dzisiaj rozpoczęcie wielkiego święta sportowego w Wiśle. Historyczna inauguracja Pucharu Świata w skokach narciarskich w Perle Beskidów.

wyświetleń: 1515komentarzy: 0

Wykład: Księstwo Cieszyńskie z polskiej perspektywy

17-11-2017 17:40

11 listopada, czyli w dzień Święta Niepodległości na Sali Sesyjnej cieszyńskiego Ratusza odbył się wykład prof. Dr hab. Andrzeja Chwalby z Uniwersytety Jagiellońskiego. Zaproszony gość, to historyk i eseista, autor wielu publikacji, dotyczących historii Polski oraz określonych wydarzeń historycznych. Wykład zatytułowany był „Księstwo Cieszyńskie z polskiej perspektywy (1914-1918). Wykład miał ścisły związek z wystawą przygotowaną przez Książnicę Cieszyńską (Cieszyn 1918. Polski my naród, polski ród), którą można podziwiać na cieszyńskim rynku oraz z Rokiem Niepodległości, związanym ze zbliżającą się 100. Rocznicą odzyskania przez Polskę niepodległości (1918).

wyświetleń: 449komentarzy: 0

80 lat szpitala w Czeskim Cieszynie - wykład w Avionie

17-11-2017 16:15

W czwartek (16.11) na terenie Avionu w Czeskim Cieszynie odbyła się prelekcja dotycząca historii szpitala w Czeskim Cieszynie, który obchodzi 80. rocznicę istnienia. W czasie wydarzenia mowa była nie tylko o historii samego szpitala, ale również o ewolucji ośrodków szpitalnych w regionie. Wykład prowadziła Ilona Pavelkowa, historyk z Muzeum Tesinska.

wyświetleń: 429komentarzy: 0
Kontakt z redkacją .