Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
wiadomości

Włośnie w mięsie. Nowe badania [aktualizacja]

Nie pod mikroskopem, ale metodą wytrawiania- to jedyny obowiązujący od 31 sierpnia br. sposób badania włośni u świń czy dzików. Właściciele zwierząt i myśliwi, którzy będą chcieli przetworzyć do spożycia mięso, muszą dostarczyć próbki do Cieszyna. Uwaga! Aktualizacja 14.09.2015!

Włosień jest pasożytem, który do ciała człowieka przedostaje się poprzez zjedzenie zarażonego, nieodpowiednio długo termicznie opracowanego mięsa świni czy dzika. Larwy włosienia znajdujące się w mięsie trafiają do żołądka, skąd przedostają się do jelita cienkiego. Tam następuje kopulacja i rozprzestrzenienie się nowych larw po całym ciele nosiciela, powodując u niego chorobę zwaną włośnicą, która może być nawet śmiertelna.

Od 31 sierpnia w związku z rozporządzeniem komisji UE badań mięsa pod kątem włośnia nie może dokonywać lekarz weterynarii pod mikroskopem, ale wyspecjalizowana jednostka metodą wytrawiania próbki zbiorczej z zastosowaniem metody magnetycznego mieszania.

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Cieszynie, Bogusław Kubica przypomina, że:

- co najmniej na 24 godziny przed dokonaniem uboju trzody w gospodarstwie właściciel zwierzęcia w godzinach 7.30 – 15.30 informuje Powiatowego Lekarza Weterynarii w Cieszynie o zamiarze przeprowadzenia uboju - tel. 0 33 85 206 26.

- obowiązkowe badania próbek mięsa przeprowadzane będą w Terenowym Punkcie Wytrawiania Powiatowego Oddziału ds. badania w kierunku włośni w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii w Cieszynie ul. Bielska 3a. Próbki do badań w kierunku włośni ze względów możliwości technicznych i organizacyjnych przyjmowane będą w Cieszynie w każdym tygodniu w dniach: poniedziałek – piątek w godz. 7.30-10.00;

- próbki do badania na włośnie dostarczają do Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Cieszynie:

- właściciele zwierząt - maksymalnie do 24 godzin od uboju - U świń pobiera się kilka próbek każda wielkości orzecha laskowego, z obu filarów mięśni przepony o łącznej wadze min. 50g.

- myśliwi - maksymalnie do 48 godzin od odstrzału. U dzików pobiera się 6 próbek mięsa. Należy pobrać mięśnie z obu filarów przepony, próbki z mięśni żuchwowych, mięśni przedramienia, mięśni międzyżebrowych i mięśni języka o wadze łącznej min. 50g. Jeżeli nie można pobrać próbek z tych mięśni, należy pobrać je z mięśni dostępnych, minimum w 4 miejscach.

- Po badaniu na włośnie w przypadku wykluczenia zarażenia włośniami urzędowy lekarz weterynarii wydaje odpowiednie zaświadczenie i dopiero po otrzymaniu takiego zaświadczenia mięso to może zostać spożyte lub przetworzone – zaznacza Bogusław Kubica.

Powiatowy Lekarz Weterynarii przypomina, że przy produkcji mięsa na własny użytek obowiązują odpowiednie wytyczne, a ich niespełnienie może skutkować karą pieniężną od 100 do 2000 zł.

Uwaga! Aktualizacja 14.09.2015!

Jak poinformował nas Powiatowy Lekarz Weterynarii w Cieszynie Bogusław Kubica pismo ws. zmiany przepisów jest już nieważne, gdyż pojawiły się kolejne zmiany w przepisach - rozporządzenie Ministra z dnia 31 lipca br. unieważniło poprzednie rozporządzenie.

- W związku z opublikowaniem w dniu 31.08.2015 r. w Dzienniku Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej i wejściem w życie w tym samym dniu rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 26 sierpnia 2015 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny (Dz. U. z 2015 r., poz. 1271), które dopuszcza do badania mięsa wieprzowego i dzików na obecność włośni (Trichinella) metodę badania trychinoskopowego, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Cieszynie prosi o nierozpropagowywanie swojego pisma z dnia 27.08.2015 r. znak: PIWet.O71.6.20l5, gdyż w związku z powyższym stało się ono bezprzedmiotowe.

Rozporządzenie Ministra (strona 1) (strona2) (strona3)

red.

źródło: OX.PL/mat.pras.
dodał: NG

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: