Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
wiadomości

Cieszyńskie filigranowe cuda

Te drobne, choć wymagają najwięcej pracy, są najsmaczniejsze. Cieszyńskie ciasteczka - bez nich nie wyobrażamy sobie prawdziwego, tradycyjnego stołu świątecznego. Jeśli lubisz je piec, powinieneś wziąć udział w konkursie, który od kilku lat organizuje Zamek Cieszyn.
To jeden z najsłodszych konkursów w regionie. Zamek Cieszyn zaprasza do wzięcia udziału w konkursie na cieszyńskie ciasteczka. Pora więc sięgnąć po tradycyjne przepisy, zakasać rękawy, położyć stolnice i zacząć mieszać, siekać, przesiewać, lukać i wycinać.
 
Małe i twarde placuszki wyrabiane z niekwaszonej mąki i wody, czasami z dodatkiem miodu – tak prezentowały się pierwsze cieszyńskie ciasteczka, których recepturę zapisano w XIX wiecznych książkach kucharskich. Z czasem, pod wpływem austriackiej, czeskiej i niemieckiej kuchni, ich wygląd i smaki stawały się coraz bardziej urozmaicone. Podobno istnieje aż 120 rodzajów cieszyńskich ciasteczek. - piszą organizatorzy konkursu.
 
Choć nie trzeba znać aż tylu receptur, by zachwycić jurorów, to jak mówi Beata Mońka z Zamku Cieszyn - Im więcej ciasteczek przygotujemy, tym lepiej. Jakie kryteria muszą spełniać wypieki? Muszą być tradycyjnymi, małymi wyrobami. Jury będzie oceniać zgodność z tradycją, estetykę i staranność wykonania, bogactwo form, smak, oraz sposób podania.
 
Twórcy najlepszych ciasteczek otrzymają nagrody, będą to sprzęty potrzebne w każdej kuchni. Chętni do udziału w konkursie powinni zgłosić się w Informacji Turystycznej Zamku Cieszyn do 13 grudnia. Wystarczy zadzwonić lub wysłać do nas e-maila i dać nam znać, że chce się wziąć udział w konkursie – tłumaczy Beata Mońka. Same ciastka jednak przynosimy w niedzielę. Rozwiązanie konkursu odbędzie się 15 grudnia o godzinie 15.00. Wówczas też na Zamku wiele atrakcji. Odbędzie się tam impreza 'Zaprojektuj święta'.
 
Tym razem motywem przewodnim będzie wełna i wszystko to, co można z niej zrobić. Impreza w Oranżerii Zamku potrwa od 11 do 17. Gościem specjalnym będzie Kathrin Stalder, która poprowadzi akcję 'wełniane graffiti, czyli otulanie jelonka'. Będą też Owieczki na wybiegu – czyli szopka przed Oranżerią (11.00 – 17.00)
 
Organizatorzy zapraszają też na warsztaty:
Pieczenia cieszyńskich ciasteczek z Janiną Hławiczką, połączone z pokazem pieczenia szulek z Henryką Ożanową (12.00 – 17.00),
PompoNOWO – razem z Magdą Paluch-Pasz i Zosią Sobczyńską zrobisz pompony, a z nich girlandy, szaliki, pomponiaste owieczki (13.00 – 15.00),
ABC szydełkowania i robienia na drutach, wełniane bombki i kopyca (11.30 – 13.00)
Uszyj sobie karpia z Magdą Paluch-Pasz – dla tych, którzy chcą mieć karpia, ale… nie chcą go zjeść (12.00 – 14.00)
 
Spotkania:
Autorka Agnieszka Ginko czyta "Tutlandię" (12.00)
"Pasterze mili coście widzieli" – kultura pasterska i jej związek z Bożym Narodzeniem – opowiada Józef Michałek;
Redyk Karpacki 2013 – przedstawia Piotr Kohut (14.00 – 15.00)
Prezentacja Kalendarza Beskidzkiego 2014 i Kuchni Śląska Cieszyńskiego czyli wyboru przepisów kulinarnych Emilii Kołder (15.30)
 
Rodzinne warsztaty książki artystycznej: Zrób ze mną książkę. Galeria Szara, ul. Srebrna 1 (14.00 – 17.00)
 
Jan Bacza
źródło: OX.pl/Zamek Cieszyn
dodał: JB

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: