„Sól świętej Agaty broni od ognia chaty”
Święta Agata to sycylijska męczennica, która miała chronić domostwa przed ogniem. Nie do końca wiadomo, dlaczego wiązana jest akurat z solą - Sól jest uosobieniem ziemi z jej kruszcami, rudami, skałami, piaskiem i mokradłami. Poświęcona sól miała chronić przed chorobami gardła, bydło od wszelakich chorób, a chatę od pożaru. Sól jest doskonałym środkiem gaśniczym, szczególnie urządzeń elektrycznych, gdyż topiąc się przy temperaturze ponad 600 stopni, odcina dostęp powietrza do ognia – wyjaśnia Czesław Stuchlik, miłośnik historii i folkloru z Pogwizdowa, dodając, że dawniej wierzono również w moc ochronną poświęconej soli w trakcie burze. Sól, poświęcona w kościele, spożywana podczas burzy, miała chronić domostwa przed uderzeniami piorunów. Z kolei wsypanie szczypty takiej soli do świeżo wykopanej studni, miało zagwarantować czystą wodę.
Pierwsze wzmianki o święceniu soli (a także chleba i wody) w dniu św. Agaty w Polsce pochodzą z XIII wieku. Obecnie tradycja jest już zapomniana, jednak starszy mieszkańcy wsi na Śląsku Cieszyńskim wciąż kojarzą zwyczaje, związane ze święceniem soli w kościołach.
JŚ
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.