Sery z Istebnej
15.05.2006 0:00
Dobra wiadomość dla miłośników górskich serów. Od dzisiaj górale zaczynają produkcję prawdziwych oscypków. Dlaczego prawdziwych? Bo dopiero z chwilą wyjścia owieczek na hale z owczego mleka produkuje się ser. Wczoraj w Istebnej odbyło się tradycyjne "miyszani" owiec - czyli spęd zwierząt na hale. Część owiec trafiła do Istebnej nawet z Zakopanego - mówi nam gospodarz Henryk Kukuczka. Do jesieni pozostaną na halach. Oscypki, bunc, bryndza - to tradycyjne wyroby i wszystko wskazuje na to, że już niebawem polscy górale będą mieli monopol na ich produkcję - mówi Jan Jańczy dyrektor Regionalnego Związku Hodowców Owiec i Kóz w Nowym Targu. Czekamy w tej chwili na publikację w brukselskich dziennikach urzędowych. Ale jak się okazuje konkurencję stanowią nie tylko inne kraje ale także polscy, domorośli producenci serów. Jan Bacza
FOTORELACJA
FOTORELACJA
Komentarze
0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów.
Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz
regulamin
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: