Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
wiadomości

Pstrąg Górski Liście Produktów Tradycyjnych

Lista Produktów Tradycyjnych prowadzona przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi poszerzyła się o nowy produkt jakim jest Pstrąg Górski, pochodzący z terenu LGR Bielska Kraina.


Po przekazaniu wniosku przez Marszałka Województwa Śląskiego, Pstrąg Górski został produktem tradycyjnym z dniem 5.08. Jego produkcja w powiecie bielskim sięga pierwszej połowy XX wieku. Metody wytwarzania tej ryby zostały niezmienione po dziś, a nazwa pochodzi od miejsca produkcji ryb, czyli gospodarstw rybackich, zajmujących się hodowlą, usytuowanych na terenach górskich nad potokami, gdzie woda jest wyjątkowo czysta, przejrzysta, o stałej temperaturze między 11 a 16 stopni Celsjusza.

Na naszych terenach Pstrąg Górski żyje w warunkach zbliżonych do naturalnych, a jego cykl hodowlany, z uwagi na niższą temperaturę wody, jest dłuższy, przez co ryby przyrastają wolniej. Dzięki tym właściwościom mięso pstrąga jest bardziej spoiste, zwarte i tym samym smaczniejsze.

Ryba ta osiąga do 40 centymetrów długości i waży od 300 g do 500 g. Jej kształt jest wrzecionowaty, lekko bocznie spłaszczony, a przekrój ma owalny i smukły.

red.

źródło: mat.pras.
dodał: MP

Komentarze

1
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
2015-08-18 14:26:28
as355: CYT,, Pstrąg Górski Liście Produktów Tradycyjnych ,,,o jakie liście tu chodzi ????.
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: