Projekt „Po doświadczenie do Irlandii”
W dniach 7 – 15 marca 2008 dziesięcioosobowa grupa nauczycieli przedmiotów zawodowych z Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Wiśle uczestniczyła w projekcie „Po doświadczenie do Irlandii” w ramach programu Leonardo da Vinci.
Podczas pobytu nauczyciele zapoznali się z systemem kształcenia zawodowego w Irlandii, opartym na ścisłej współpracy z branżą (na przykładzie organizacji FAILTE IRLAND), systemem certyfikacji oraz zaobserwowali metody pracy instruktorów zawodu.
Tygodniowy pobyt obejmował 5 dni praktycznych zajęć w centrum kształcenia
w Limerick ( w zawodach kucharz, barman i kelner) oraz 2 dni programu turystycznego,
w którym uczestnicy mieli okazję podziwiać hrabstwo Clare (przepiękne klify Moheru, wapienny płaskowyż Burren oraz miasto Limerick), a w ostatnim dniu pobytu również stolicę Irlandii Dublin (między innymi destylarnię whiskey Jameson).
Projekt „Po doświadczenie do Irlandii” - fotorelacja z pobytu
Oprócz sposobu kształcenia, bazującego na zdobywaniu kompetencji, poznaliśmy również tradycje kuchni irlandzkiej (obfite śniadania, relaksujące przerwy kawowe w pracy, lunche, szeroki wybór potraw i napojów irlandzkich, kulturę pubową Irlandczyków).
Wszystkie doświadczenia wzbudziły w nas potrzebę zmian w naszym środowisku zawodowym. Chciałybyśmy, aby absolwent był świetnie przygotowany do pracy a jego umiejętności odpowiadały potrzebom branży gastronomicznej i hotelarskiej. Taki praktyczny sposób nauki wzbogacił nas nie tylko zawodowo, ale również stał się ciekawym doświadczeniem osobistym.
Luiza Kezwoń
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
