Mistrzostwa Europy w Przyrządzaniu Potraw z Karpia
Mistrzami Europy w przyrządzaniu karpia, zostali kucharze z Lazne Darkov z Czech, drugie miejsce zajęła drużyna z restauracji Szafranowy Dwór z Czeladzi, na trzecim miejscu znalazł się Tomasz Kiełbasa z Hotelu Belweder w Ustroniu.
O tytuł Mistrza Europy w Przyrządzaniu Potraw z Karpia, rywalizowało 8 drużyn (2 z Czech, 2 z Węgier oraz 4 z Polski). Największe zainteresowanie publiczności wzbudziła ekipa węgierska, która swoje dania (zupy rybne), przyrządzała w kociołkach nad ogniskiem.
Poczynania kucharzy oceniało profesjonalne jury, w którego składzie była również burmistrz Janina Żagan. Jestem pod ogromnym wrażeniem, jeszcze nigdy nie widziałam tylu gotujących mężczyzn naraz - śmiała się pani burmistrz. Jury oceniało dosłownie wszystko, począwszy od wyglądu ekipy, użytych surowców, a także organizacji i porządku pozostawionego po sobie, kończywszy na smaku i wyglądzie potraw. Wszystkie druzyny miały 90 minut na przygotowanie dania.
II Mistrzostwa Europy w Przyrządzaniu Potraw z Karpia, odbywały się w V Regionalnych Dni Rybactwa, które trwały w Skoczowie od 22 do 23 września. Impreza ma przede wszystkim promować karpia i bogactwo regionu, jednakże zależało nam na tym, aby Regionalne Dni Rybactwa były frajdą dla mieszkańców powiatu - mówi z usmiechem dr Mirosław Kuczyński z Zakładu Ichtiobiologii i Gospodarki Rybackiej Polskiej Akademii Nauk w Gołyszu - imprezę oceniam bardzo wysoko, zważywszy na to, że - jak stwierdzili eksperci - konkurs kulinarny odbył się na światowym poziomie - dodaje pan Mirosław.
Mistrzostwa Europy w Przyrządzaniu Potraw z Karpia - fotoreportaż
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.