Kwiecień plecień, czyli naturalne wspomaganie odporności na wiosnę
Wiosna to czas, kiedy można zbierać młode pędy niektórych roślin, które przygotowane w odpowiedni sposób idealnie wspomagają odporność, działają bakteriobójczo oraz pozwalają pokonać wirusy. Zdaniem Zielarki z Brzezówki, takie rośliny to wiosenne skarby - Pierwszy skarb to pączki sosnowe. Można zaparzyć świeże ale również suszyć na zapas. Są źródłem witamin, choć więcej witaminy C będą za chwilę miały świeże sosnowe pędy. Pączki te możemy zaparzyć i stosować w nieżytach dróg oddechowych i kaszlu. Herbatka, ale także nalewka czy syrop, rozgrzewają, pobudzają krążenie krwi i również tę krew oczyszczają – mówi Barbara Kuchta.
Inną rośliną, która doskonale wspomaga odporność jest pokrzywa. Tradycja dotycząca przygotowywania zupy z pokrzyw jest głęboko zakorzeniona w tradycji ludowej. Poza znaczeniem symbolicznym ma również ogromne znaczenie dla naszego zdrowia - Na oczyszczanie krwi nie ma w tej chwili nic lepszego niż młode pokrzywy, budzące się teraz z zimowego snu. Herbatka, sok czy zupa, mają działanie przeciwzapalne, wzmacniające i odżywcze. Pokrzywa zwiększa liczbę czerwonych krwinek, podnosi odporność, wzmacnia największych chuderlaków. Regeneruje po chorobach i w czasie wiosennego przesilenia. Herbatkę stosujmy jednak nie za długo, tak do 2 tygodni, ponieważ przy jednoczesnym oczyszczaniu możemy wypłukać zbyt dużo minerałów z organizmu – wyjaśnia zielarka.
Na bazie tych dwóch składników można na przykład przygotować herbatkę lub nalewkę. Możemy wzbogacić ją również o bombę z witaminą C - Jako trzeci składnik herbatki (lub nalewki jak kto woli) użyjemy kwiatów kwitnącej właśnie forsycji. Napar ze świeżych lub suszonych kwiatów działa przeciwzapalnie i przeciwalergicznie. Zawiera rutynę, która przedłuża działanie witaminy C – tłumaczy Barbara Kuchta.
Na koniec można również użyć miodunki ćmy, zwanej również płucnikiem - Spieszmy się ze zbiorem, bo teraz kwitnie. Zawiera śluzy i krzemionkę, które wywierają korzystny wpływ na drogi oddechowe, przyspieszają regenerację uszkodzonej tkanki płuc, usuwają wydzielinę górnych dróg oddechowych. W przypadku miodunki stosujemy odwar, czyli zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut, ponieważ zależy nam na wydobyciu krzemionki z naszego ziela – radzi zielarka z Brzezówki.
JŚ
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.