Konkurs na najlepszy beskidzki kreplik (zdjęcia)
9.02.2024 20:50
W Tłusty Czwartek (08.02) w Wiśle miało miejsce rozstrzygnięcie konkursu na najlepszy beskidzki kreplik. Fot. MJ
Komentarze
3
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów.
Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz
regulamin
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
2024-02-10 12:50:59
M53:
Tradycyjny cieszyński kreplik chyba nie powinien mieć żadnej posypki, tylko cukier puder. Moja babcia, która urodziła się pod koniec XIX wieku piekła krepliki z powidłami śliwkowymi i posypywała je cukrem pudrem. Smażyła je na tłuszczu i pilnowała, by miały biały pasek wokoło. Nigdzie na wsi cieszyńskiej, podczas mojego dzieciństwa nie widziałam kreplików sypanych np, skórką pomarańczową, czy z jakimś zawijasem z kremu na górze.
Jeżeli mówimy o tradycji, to kreplik powinien być taki jaki smażono w czasach naszych babć.
A potem zrobić konkurs na "krep[lik fantastyczny" i tam dopuścić do oceny te inne.
"Tradycja jest międzypokoleniowym przekazem, zawierającym wierzenia, poglądy, normy społeczne czy zachowania uznane przez zbiorowość, do której przynależymy. Dzięki niej znamy swoje korzenie, wiemy kim jesteśmy, skąd pochodzimy, kim byli nasi przodkowie."
No, chyba że klasyczna definicja tradycji umknęła jurorom przy ocenie.
13
0
2024-02-10 13:51:55
św. Patryk.:
to dodajmy od razu na czym pączki były smażone - od zawsze na smalcu, za komuny także na roślinnym "Ceresie" - te dzisiejsze na olejach, z budyniami posypkami itp też będą klasyką, ale za 50 lat, dziś to fanaberie
12
1
2024-02-11 00:21:36
miriam11:
Na ni mosz racji Patryku. Pączki były smażone nie ino na smolcu, ale byś się zdziwił i na łoju wołowym. ( chyba nawet czyńści).
2
4
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: