Dziś Środa Popielcowa
Środa Popielcowa obchodzona jest w całej Polsce, jednak zwyczaje związane z obchodami tego dnia są różne, w zależności od regionu. Tego dnia obowiązuje ścisły post. Co dawniej jedzono na Śląsku Cieszyńskim w pierwszy dzień Wielkiego Postu? - na śniadanie podawano „wodę z chlebem”, czyli „czosnkulę”, zwanymi też „chudo Jewa”, bo jest to woda, w której ugotowano czosnek i kminek ze szczyptą soli, która zalano pokrojony czerstwy chleb. Na obiad spożywano „żur postny” z nieokraszonemi ziemniakami i surową kapustą. Na kolację placek z pszennej „żarnówki” (Krupice) upieczony na „blasze” (płycie kuchennej) z niesłodzoną czarną zbożową kawą. Placek taki wyrabiano na wodzie z dodatkiem szczypty soli. Niektórzy zamiast placka z takiego ciasta wyrabiano „gałuszki” /kluski/, które jadano z „kapuśniónką” (kapustnicą) - wodą zebraną z kiszonej kapusty, albo z ugotowanymi w wodzie „pieczkami” (suszonymi owocami) – wyjaśnia Czesław Stuchlik miłośnik historii i folkloru z Pogwizdowa.
Tego dnia tradycja nakazywała również uczestnictwo w mszy świętej, jednak nie tylko tam szczególne znaczenie miał popiół. W gospodarstwach popiołem posypywano pola obsiane żytem i pszenicą, a także grządki z kapustą (te ostatnie były odwiedzane i posypywane popiołem przez kobiety). Ten zwyczaj miał zapewnić dobre plony.
JŚ
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.