Ciasteczka i nalewki
14.09.2007 0:00
Jarmark Produktów Tradycyjnych zorganizowany w miniony weekend w Wojewódzkim Parku Kultury i Wypoczynku w Chorzowie przyciągnął wielu miłośników potraw regionalnych. Na kilkunastu stoiskach można było spróbować żymioków, warzonki, żuru śląskiego, ciast i ciasteczek. Podczas jarmarku rozstrzygnięto VII edycję konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2007". I tu sukces odniosły gospodynie z cieszyńskiego regionu.
W kategorii „Produkty pochodzenia roślinnego" przyznano dwie pierwsze nagrody. Jedną z nich otrzymały drobne ciasteczka cieszyńskie upieczone przez Alinę Brzezinę z Cisownicy. Wyróżniono buchtę cieszyńską Marii Kisiały z Brennej. W kategorii „Napoje regionalne" III miejsce przypadło cieszyńskim nalewkom truskawkowej, wiśniowej i malinowej sporządzonym też przez M. Kisiałę, a wyróżniono nalewkę z aronii i liści wiśni Anny Foks z Koła Gospodyń Wiejskich w Wilamowicach. Produktem kandydującym do nominacji „Perły 2007" (finał ogólnopolski rozstrzygany na Targach Pol-Agra w Poznaniu) są drobne ciasteczka cieszyńskie, Brawo!
Organizatorem konkursu była Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, przy współpracy i dofinansowaniu Funduszu Współpracy oraz Programu „Agro-Smak 2". Nagrody wręczał wicemarszałek śląski Grzegorz Szpyrka. Głowną atrakcją imprezy było wspólne gotowanie śląskich specjałów z Maciejem Kuroniem.
W kategorii „Produkty pochodzenia roślinnego" przyznano dwie pierwsze nagrody. Jedną z nich otrzymały drobne ciasteczka cieszyńskie upieczone przez Alinę Brzezinę z Cisownicy. Wyróżniono buchtę cieszyńską Marii Kisiały z Brennej. W kategorii „Napoje regionalne" III miejsce przypadło cieszyńskim nalewkom truskawkowej, wiśniowej i malinowej sporządzonym też przez M. Kisiałę, a wyróżniono nalewkę z aronii i liści wiśni Anny Foks z Koła Gospodyń Wiejskich w Wilamowicach. Produktem kandydującym do nominacji „Perły 2007" (finał ogólnopolski rozstrzygany na Targach Pol-Agra w Poznaniu) są drobne ciasteczka cieszyńskie, Brawo!
Organizatorem konkursu była Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, przy współpracy i dofinansowaniu Funduszu Współpracy oraz Programu „Agro-Smak 2". Nagrody wręczał wicemarszałek śląski Grzegorz Szpyrka. Głowną atrakcją imprezy było wspólne gotowanie śląskich specjałów z Maciejem Kuroniem.
Komentarze
0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów.
Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz
regulamin
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: