Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?

Przygotuj pisanki bez wychodzenia do sklepu po barwnik

Wielkanoc coraz bliżej, w związku z czym warto przygotować świąteczne ozdoby. Jedną z nich niewątpliwie są pisanki, które zanim zostaną zjedzone, niewątpliwie cieszą nasze oko paletą barw i różnorodnością wzorów. Jak przygotować kolorowe pisanki, nie wychodząc do sklepu po sztuczne barwniki?

Od wielu lat, tradycją Wielkanocną są kolorowe pisanki, zwykle przygotowane przez dzieci i młodzież. Tradycja ta jest praktykowana również na Śląsku Cieszyńskim - Dzieci i młodzież małowały jajka, którymi obstawiano wielkanocnego baranka ozdobionego czerwoną kokardką i chorągiewką Zmartwychwstałego Chrystusa. Pisanki można przygotować w domu, używając naturalnych barwników – wyjaśnił Czesław Stuchlik, miłośnik historii i lokalnego folkloru z Pogwizdowa. W rozmowie z portalem ox.pl Pan Czesław zdecydował się na przekazanie nam krótkiego poradnika, w jaki sposób domowymi metodami uzyskać odpowiednie kolory:

NIEBIESKI – poszatkowaną czerwoną kapustę zalewamy ½ l. wody z dodatkiem 5 łyżek octu, pozostawiamy na noc, aby uwolnił się barwnik, a następnie w tym roztworze gotujemy jajka.

ŻÓŁTY – jajka gotujemy na twardo. Do litra wrzącej wody wsypujemy paczkę kurkumy  i dodajemy 5 łyżek octu. Ugotowane jajka wkładamy do roztworu na 2 godziny, a dla uzyskania intensywniejszego koloru dłużej.

RÓŻOWY – gotujemy jajka na twardo. Utarte na tarce buraki czerwone gotujemy w 1 l. wody z dodatkiem 5 łyżek octu, następnie wkładamy tam jajka i czekamy na uzyskanie pożądanego koloru.

BRĄZOWYłupiny cebuli gotujemy około 20 minut. Na 10 minut przed zakończeniem gotowania wkładamy do wrzątku surowe jajka; im wiecej łupin, tym intensywniejszy kolor.

CZERWONY  - uzyskujemy z łupin czerwonej cebuli, które gotujemy 10 minut, wkładamy jajka i gotujemy przez dalsze 10 minut.

ZIELONY - szpinak lub pokrzywę ugotować i do gorącego barwnika włóżyć ugotowane jajka, lub gotować je razem z barwnikiem

Tak więcwiększość kolorów można uzyskać domowymi sposobami, z produktów, które znajdziemy w swojej spiżarni. Część wymaga pozostawienia jajek w zalewie przez całą noc, w związku z czym, aby zdążyć na sobotę – bierzmy się do roboty.

źródło: ox.pl
dodał: JŚ

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: