Można już kupić chleb ekologiczny
27.06.2003 0:00
Chleb ekologiczny jest wypiekany w piekarni Kuchnia Rzepichy w Jeleśni. Można go już kupić w sklepach.
Pieczywo nie zawiera dodatków chemicznych, produkty do jego wypieku nie były modyfikowane genetycznie. Dzięki temu smakuje inaczej niż chleb zwykły, kupowany w większości sklepów. By został upieczony, potrzeba kilkunastu godzin.
- Pełnoziarnista mąka jest mielona na bazaltowych żarnach bezpośrednio przed pieczeniem, żeby wszystkie witalne siły i biologicznie czynne substancje zamknąć w chlebie - mówi Marek Moc, właściciel piekarni Kuchnia Rzepichy. Ciasto fermentuje pod wpływem enzymów miodowych i drożdży nektarowych. Wyróżnia je smak i aromat.
Bochenki są okrągłe, pszenne lub żytnie pełnoziarniste. Pieczywo utrzymuje bardzo dobry smak przez dwa lub trzy dni. Marek Moc radzi, żeby przechowywać chleb w glinianym naczyniu albo zawinąć w lnianą ściereczkę.
Pieczywo można kupić w Kuchni Rzepichy, ul. Pszeniczna 3 w Jeleśni, w sklepie Natura, pl. Wojska Polskiego 13 w Bielsku oraz w Żywcu: w Ziołoleku na ul. Dworcowej i w Ziołomedzie na ul. Kościuszki 37. Wkrótce będzie też sprzedawany w innych śląskich miastach. Bochenek o wadze 600 g kosztuje ok. 3 zł.
Pieczywo nie zawiera dodatków chemicznych, produkty do jego wypieku nie były modyfikowane genetycznie. Dzięki temu smakuje inaczej niż chleb zwykły, kupowany w większości sklepów. By został upieczony, potrzeba kilkunastu godzin.
- Pełnoziarnista mąka jest mielona na bazaltowych żarnach bezpośrednio przed pieczeniem, żeby wszystkie witalne siły i biologicznie czynne substancje zamknąć w chlebie - mówi Marek Moc, właściciel piekarni Kuchnia Rzepichy. Ciasto fermentuje pod wpływem enzymów miodowych i drożdży nektarowych. Wyróżnia je smak i aromat.
Bochenki są okrągłe, pszenne lub żytnie pełnoziarniste. Pieczywo utrzymuje bardzo dobry smak przez dwa lub trzy dni. Marek Moc radzi, żeby przechowywać chleb w glinianym naczyniu albo zawinąć w lnianą ściereczkę.
Pieczywo można kupić w Kuchni Rzepichy, ul. Pszeniczna 3 w Jeleśni, w sklepie Natura, pl. Wojska Polskiego 13 w Bielsku oraz w Żywcu: w Ziołoleku na ul. Dworcowej i w Ziołomedzie na ul. Kościuszki 37. Wkrótce będzie też sprzedawany w innych śląskich miastach. Bochenek o wadze 600 g kosztuje ok. 3 zł.
Komentarze
0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów.
Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz
regulamin
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: