23 zakłady przetwórstwa żywności nie spełniają jeszcze norm unijnych
Komisja Europejska po raz ostatni przyznała 259 polskim zakładom mięsnym, rybnym, jajczarskim i mleczarniom dodatkowy czas na wypełnienie rygorystycznych norm przetwórstwa środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego. Z takiej szansy skorzystało dotąd zaledwie kilka firm z naszego regionu.
Sprzedaż z zakładów, którym przyznano okresy przejściowe, będzie dozwolona tylko na rynku krajowym. Ich produkty zostaną oznakowane kwadratem. Na towarach eksportowych, dopuszczonych do sprzedaży na rynku unijnym, będzie umieszczony znak owalny.
W naszym regionie działa obecnie 30 zakładów przetwórczych wszystkich branż. - Dzisiaj wszystkie normy unijne spełnia tylko zakład przetwórstwa mięsnego w Chybiu. Dwa inne zakłady i jedna mleczarnia uzyskały już okresy przejściowe. Dwa zakłady mięsne po 1 maja będą mogły prowadzić tak zwaną sprzedaż bezpośrednią, czyli we własnych sklepach, jeden wstrzyma produkcję ze względu na trudności ekonomiczne, zaś w dwudziestu trzech pozostałych nadal trwają prace dostosowawcze - informuje Bogusław Kubica, powiatowy lekarz weterynarii.
Ministerstwo Rolnictwa zapowiedziało tymczasem, że każdy zakład, który nie spełnia norm unijnych, a nie otrzymał okresu przejściowego, l maja będzie musiał wstrzymać produkcję żywności.
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.