Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
wiadomości

Wielkie gotowanie

Śpiewały, gotowały ale przede wszystkim wymieniały się przepisami. W Zebrzydowicach odbył się III Regionalny Konkurs Wypieków na Zapusty i Wielkanoc. Wzięło w nim udział 9 kół gospodyń wiejskich z całego Śląska Cieszyńskiego. Pierwszy raz pojawiły się także gospodynie z Republiki Czeskiej

Nie sposób skosztować wszystkiego
- mówi nam Renata Karpińska jedna z jurorek. Dlatego oceniamy nie smak a estetykę wykonania wszystkich potraw. 

To przepisy, które niejednokrotnie są przechowywane w domach od wielu pokoleń
- dodaje Sylwester Ratajczak z Gminnego Ośrodka Kultury. Baby, mazurki, torty - tego wszystkiego można było spróbować. Jednak czołowe miejsce na stołach zajmował "murzyn" - potrawa zawsze obecna na wielkanocnym stole Śląska Cieszyńskiego. Jan Bacza


   
                                  zobacz FOTORELACJĘ
źródło: Radio Bielsko
dodał: AK

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: